Son Açıklanan Yaşlılık Maaşı Ne Kadar?
Yaşlılık maaşı, 2022 sayılı kanun ile devlet tarafından 65 yaş üstü kişilere belirli şartların sağlanması koşulu ile verilen sosyal bir yardım türüdür. Her sene enflasyona bağlı olarak yeniden hesaplanan yaşlılık maaşı, en son 2020 yılı ocak ayında zamlanmış ve aylık olarak yatırılmaya başlanmıştır.
Yaşlılık Maaşı Nedir?
Yaşlılık maaşı, 65 yaş ve üstü vatandaşlar için aylık olarak verilen bir sosyal yardımdır. 65 yaş ve üstü kişiler için temel ihtiyaçlarını gidermek amacıyla verilen bu sosyal yardımdan yararlanacak kişilerin, herhangi bir gelirinin olması veya herhangi bir yerde çalışarak gelir elde ediyor olmaması gerekmektedir. Yaşlılık maaşı 2022 sayılı kanuna bağlı olarak, maaş talebinde bulunan kişilerin sağlık ve sosyal durumunun değerlendirilmesi sonucunda maaş verilmektedir.
2020 Yaşlılık Maaşı İçin Şartlar Nelerdir?
2020 yaşlılık maaşı şartları kanun tarafından belirlenmiş, yaşlılık maaşına başvuran kişilerin maaşı almak için uygunluk durumunu belirleyen şartlardır. Bu şartların sağlanması halinde vatandaşlar, gerekli yerlere başvurduktan ve onaylandıktan sonra yaşlılık maaşı alabilmektedirler. 2020 yaşlılık maaş şartları şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 65 yaş üstü yaş grubunda bulunmak
- Herhangi bir gelir veya maaşa sahip olmamak
- Nafaka yardımı almıyor olmak
- Herhangi bir sağlık sigortası veya sosyal güvenceye sahip olmamak
- Hane halkı gelirinin asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekmektedir. 2020 yılı asgari ücretin üçte biri 701.32 TL’dir.
Hane halkı geliri hesaplanırken 2020 yılı öncesi uygulamalarda, yaşlılık maaşına başvuran kişi çocuklarının yanında yaşıyor ise çocuklarının ve torunlarının gelirleri de hesaba katılmaktaydı. 2020 yılı itibarı ile bu uygulamaya son verilerek hane hesabı yaşlılık maaşına başvuran kişinin ve eşinin geliri ile hesaplanmaktadır. 2020 yılı itibarı ile yaşlılık maaşı talep eden ve talep edenin eşinin toplam gelirlerinin 701.32 TL’yi geçmemesi gerekmektedir.
2020 Yaşlılık Maaşı İçin Başvuru Süreci Nasıldır?
2020 yaşlılık maaşı başvuruları illerde oturanlar için valilikte yer alan, ilçelerde oturanlar için ise kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na yapılmaktadır. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
- Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olunmadığını gösteren resmî belge
- Nüfus kayıt örneği
- Hane içerisinde bulunan kişilere ait bilgiler
- Muhtarlıklardan temin edilen muhtaçlık belgesi
Başvuru sürecinde doldurulan “Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu” mal müdürlüklerine veya defterdarlıklara teslim edilmesi gerekmektedir.
2020 Yaşlılık Maaşı ve Zamları Ne Kadar?
Yaşlılık maaşı her sene memur zammı ve enflasyon farkına bağlı olarak yeniden hesaplanmaktadır. Devlet tarafından 65 yaş üstü kişilere temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla verilen bir sosyal yardım olan yaşlılık maaşı ocak ayında belirlenen zamlar ile birlikte 637,79 TL’den 671,53 TL’ye arttı. Ocak ayında hesaplanan enflasyon ile birlikte yaşlılık maaşlarına 33,74 TL zam yapılmıştır. 2020 yılında yaşlılık maaşından yararlanmak isteyenler için asgari ücretin üçte biri olan gelir üst sınırı 701,32 TL olmuştur. 2020 yılı için temmuz ayında yaşlılık maaşlarına tekrar zam yapılacaktır.
2020 Yaşlılık Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?
Yaşlılık maaşı ödemeleri, ilk aylıklarını alacak kişiler için bağlı oldukları Ziraat Bankası şubelerinden almaktadırlar. İlk aylıklarını almış olanlar sonraki aylık ödemelerini PTT şubelerinden almaları gerekmektedir. 2020 yılı öncesinde üç ayda bir yatırılan yaşlılık maaşı, 2020 yılı itibarı ile aylık olarak yatırılmaya başlanmıştır. Yaşlılık maaşı ödeme tarihleri ise maaşı alan kişilerin doğum yıllarına göre belirlenmektedir. Buna göre yaşlılık maaşı ödemeleri şu şekildedir:
- Doğum yılının son hanesi 0 veya 5 olan kişiler ayın 5’inde
- Doğum yılının son hanesi 1 veya 6 olan kişiler ayın 6’sında
- Doğum yılının son hanesi 2 veya 7 olan kişiler ayın 7’sinde
- Doğum yılının son hanesi 3 veya 8 olan kişiler ayın 8’inde
- Doğum yılının son hanesi 4 veya 9 olan kişiler ayın 9’unda
Yaşlılık maaşı ödemesi alacak kişiler, ödeme günlerini doğum yılının son rakamına bakarak öğrenmekte ve maaşlarını alabilmektedirler.