İçtihat Bülteni’nden edinilen bilgiye göre, vefad eden Z.G. isimli vatandaşın emekli ikramiyesi yasal mirasçılarına devredildi. Vefat eden Z.G.’den alacaklı olan kamu kurumu, emekli ikramiyesinin iadesi için icra takibi başlattı. Mirasçıların itirazı üzerine takip durduruldu. Kamu kurumu bu kez 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat etti. Davacı Kurum Avukatı, borçlu olan miras bırakan Z.G.’in mirasının en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla reddedildiğini hatırlattı.
Mirasçıların avukatı, davacının alacağını takip ettiği icra dosyasında haciz konulan murisin emekli ikramiyesi ve maaşının terekeye (ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen ad) dahil olmadığını belirterek, mirasçılara ait olduğunun tespitini ve terekenin bu şekilde tasfiyesini savundu. Mahkeme; iflasın kapanmasına hükmetti. Karar, mirasçıların avukatı tarafından; emekli ikramiyesi ve maaşının terekeye dahil olmadığı gerekçesiyle temyiz edildi.
Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emekli ikramiyesinin mirasçılar tarafından alınmasını yerinde buldu. Kararda; ölenin en yakın yasal mirasçılarının tamamı tarafından reddolunan mirasın sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edildiği hatırlatıldı.
Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verileceğinin vurgulandığı kararda, “5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89/10. maddesinde, Sosyal Güvenlik Kurumunca tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyelerinin kanuni mirasçılarına ödeneceği düzenlenmiştir. Emekli Sandığınca yapılan toptan ödeme, mirasçılara ait olduğu için terekeye eklenmez, Kanun gereği mirasçılara verilen bir para olduğu için tenkis davasına konu teşkil etmez. Somut olayda, miras bırakan Z.G. 02.06.2011 tarihinde vefat etmiş, en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından miras reddolunmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın yazısında belirtildiği üzere, Z.G.’e kamu emeklisi olması nedeniyle 40 bin lira emekli ikramiyesi tahakkuk ettirilmiştir. Mahkemece, emekli ikramiyesinin Kanun gereği hak sahibi mirasçılara ait olmasına karşın tereke çerçevesine dahil edilerek tasfiyeye tabi tutulmuş olması doğru görülmemiş ve hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir” denildi.
Süleyman Aydın
Yargıtay’dan eşyalı kiralık evden hırsızlık kararı
Yargıtay’dan emekliler için ihbar tazminatı kararı
Yargıtay’dan emekliye emsâl zam kararı
Yargıtay: ‘Ölen kişinin ardından manevi tazminat davası açılmaz’
İstanbul'da yaşanan sahte alkol zehirlenmeleri sonucunda, farklı ilçelerden 65 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu kişiler arasında…
Sivasspor Teknik Direktörü Ömer Erdoğan, Rey Manaj hakkında Beşiktaş'tan resmi teklif almadıklarını ve yeni transferler…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.Erdoğan, üzücü haberlerle başladığı konuşmasında,…
İstanbul Esenyurt'ta, 13 Ocak 2025 tarihinde gece saat 22:30 sıralarında meydana gelen olayda, beyaz bir…
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, şehir merkezini ince bir beyaz örtüyle kapladı.…
Şile’de gayrimenkul alım satımı ve restoran işletmeciliği yapan A.K., geçmişte iş birliği yaptığı İ.K. tarafından…