Uyku Apnesi, Trafik Kazalarında Riski Artırıyor
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Kasım Durmuş, uyku apnesinin trafik kazalarında dikkatsizliğe neden olarak riski 2-7 kat artırabileceğine dikkat çekti. Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Kasım Durmuş, uyku apnesi hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uyku apnesinin solunum durmasına neden olduğunu ve horlama ile birlikte en az 10 saniye nefes alamama durumunu ifade etti. Doç. Dr. Durmuş, uyku apnesinin trafik kazalarına ve iş kazalarının sıklaşmasına neden olabileceği gibi öğrenme güçlüğüne de yol açabileceğini belirtti. Uyku apnesinin görülme sıklığının obezite sıklığının artmasıyla birlikte yüzde 2-4 arasında değiştiği bilgisini paylaştı.
Uyku apnesi olan kişilerin partnerlerinin şikayetleriyle hastalık belirtilerinin fark edilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Durmuş, horlama problemi olan hastalarda sorun oluşmayabileceğini ancak uyku apnesi eşlik ediyorsa ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Uyku apnesinin belirtilerini, gece uykusunda huzursuzluk, horlama, sabah baş ağrısı, dikkat azlığı ve solunum durması olarak sıraladı. Uyku apnesi tanısının uyku testi ile konulduğunu ve beşten fazla solunum durması olan kişilerde uyku apnesi hastalığı tanısının konulduğunu aktardı.
Uyku apnesinin tedavisinin hastalığın seviyesine göre değiştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Durmuş, kilo vermenin diyetle gerçekleştirilemeyebileceğini ve günlük aktivitelerin artırılması gerektiğini belirtti. Uyku apnesi tedavisinin pozitif hava basıncı, ağız içi aparatlar ve cerrahi yöntemlerle yapılabileceğine işaret etti. Alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanan hastalarda horlama şikayetlerinin daha sık görülebildiğini aktaran Doç. Dr. Durmuş, uyku apnesinin erken teşhis ve tedavi ile önemli ölçüde iyileşebileceğini vurguladı.