Sivas Ulaş Tanıtım Rehberi
Ulaş ilçe Belediye Başkanı: Hüseyin Gülkanat
Ulaş ilçe Nüfusu: 9.682
Ulaş ilçe Posta Kodu: 58380
Sivas Ulaş ilçesinin tam olarak hangi dönemde ve tarihte kurulduğu bilinmemektedir. Yerleşim alanı olarak çok eski dönemlerden beri kullanıldığı tahmin edilmektedir. Yapılan bu tahmini bölgeden elde edilen Orta Çağ uygarlıklarına ve Roma devrine ait olan kalıntılar onaylamaktadır. Bilinen ilk yerleşik devlet Selçuklulardır. Ulaş ilçesinde Selçuklular döneminden yapılmış han kalıntıları vardır. Han yapılmış olması bölgenin ticaret yolu üzerinde olduğunu göstermektedir.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında ilçe Bağdat Yolu üzerinde yer almıştır. Ticaret yapan kişilerin gelip dinlendikleri bir alan olmuştur. Sefer dönüşlerinde ordunun artık memleketlerine geldiklerinin göstergesi olduğundan bölgeye Ulaş adı verilmiştir. 1990 yılında yapılan değişiklikle ilçe olmuştur. İlçede tarihi anlamda Mihrali Bey Konağı ön plana çıkar. Doğal güzellikler olarak Göllü Yaylası, Beşgözler Yaylası vardır.
Ulaş İlçesi Sivas’ın Neresindedir?
Sivas il merkezine 35 kilometrelik uzaklıkta bulunan Ulaş ilçesinin yüzölçümü 1169 km2’dir. Sivas’ın güneydoğusunda yer alan ilçenin doğusunda Zara, batısında Altınyayla, güneyinde Kangal bulunur. Kışların uzun ve soğuk yazların ise kurak ve sıcak geçtiği ilçenin arazisi bitki örtüsü bakımından çıplaktır. İlçede bulunan Tecer Dağı’nın üzerinde aralıklarla yeşilliklere rastlamak mümkündür.
Sivas ile Malatya arasındaki karayolu üzerinde kurulmuş olan ilçeden sona Kangal ilçesi gelmektedir. İlçede ulaşım sadece karayolu ile yapılmaz. Demiryolu bulunan Ulaş’ta tren istasyonu bile vardır. Ulaş’ın 9 adet köy derneklerinin katılımı ile SUDEF yani Sivas Ulaş Dernekler Federasyonu 2015 yılında kurulmuştur. İlçenin sınırları içerisinde 11 tane göl vardır. Bunlardan biri ola tuz gölü ilçenin merkezindedir.
Sivas Ulaş Haritası :