Türkiye’nin Dünya Kültür Mirasları listesinde ilk olmuştu
Türkiye’de UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları listesine giren ilk eser olan bilinen ve yaklaşık 800 yıllık Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasında restorasyon çalışmaları sürüyor.
Sivas Valisi Salih Ayhan, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Divriği Kaymakamı Mehmet Öztabak ve Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, restorasyon çalışmaları devam eden Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasını ziyaret ederek çalışmaları yerinde incelemek üzere bölgeye geldi ve uzmanlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Ayhan burada yaptığı açıklamada restorasyon çalışmaları ile ilgili herhangi bir ödenek sıkıntısı olmadığını belirterek buradaki çalışmaların aralıksız sürdürülmesini istedi. Yapılan çalışmalar sebebiyle eserin iç kısımları ziyaretlere kapalı tutulurken, tarih ve kültürseverler binanın dışında oluşturulan seyir terasından eseri izleme şansı bulabiliyor.
Bu eserler yaklaşık 800 yıllık
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası bölgenin Mengücekoğulları’nın yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılan eserlerdendir. İslam kültüründeki en değerli eserlerden bir tanesi olarak da gösterilen bu eser 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer aldı. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Türkiye’nin bu listeye giren ilk mimari yapısı oldu.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Ahlatlı mimar Hürremşah tarafından 1228 yılında inşa edilmiş olup plan tipi ve süsleme özellikleri bakımından dünyada benzeri olmayan bir eser olarak bilinmektedir. Darüşşifa Taç Kapısı, Cami Kuzey Taç Kapısı, Cami Batı Taç Kapısı ve Şah Mahfili Taç Kapısının her biri birbirinden farklı 10 bin’e yakın işlemeyi üzerinde barındıran eserlerdir.