Sivas Merkez Yeniboğazkesen Köyü Tanıtım Rehberi
Yeniboğazkesen
Nüfusu: 63 kişi
İl Merkezine Uzaklığı: 18 km
Yeniboğazkesen İsmi Nereden Geliyor?
Yeniboğazkesen köyünün ilk yerleşim alanı Osmanlı askerlerinin kışlasıdır. Bölge daha çok denetim amaçlı kullanılmaktadır. Karakol vazifesi görmesinden ve yolların kesiştiği noktada bulunmasından kaynaklı olarak Boğazkesen adı verildiği, yeni yerine taşınınca da Yeniboğazkesen olarak adlandırıldığı rivayet edilir.
Yeniboğazkesen Köyünün Tarihi
Köyde ve çevresinde eski medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı vardır. Köyün kuzeydoğusunda Roma döneminde kalma kalıntılara, güneybatı yönünde ise Bizans kalıntılarına rastlanmaktadır. Kalıntılardan yola çıkarak köyün tarihinin çok eskilere dayandığı söylenebilir.
Yeniboğazkesen Köyünün Yemekleri
Yeniboğazkesen köyünde yapılan yemekler hamurişi ağırlıklıdır. Makarlama, hingel, sac kömbe, yarımca börek, kuskus, erişte, madımak, sübüre, peynir herlesi, pancar aşı, düğülcek, ekmek aşı, keşkek, turşu kavurması, pancar dal turşusu ünlüdür. Kadayıf, hurma tatlısı, sütlaç, sarı burma gibi tatlıları meşhurdur. Hayvancılık yapıldığından dolayı et ve etli yemekler sıklıkla yapılmaktadır.
Yeniboğazkesen Köyünün Coğrafi Konumu
Merkeze yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta bulunan Yeniboğazkesen köyü, bulunduğu bölgeye hakim bir noktada yer alır. Kıraç bir arazisiz vardır. Tarım arazisi olarak kullanılan tarlaların çoğu doğu tarafındadır. Kuzey kısmı kayalık olup güneyinde çok az sayılabilecek tarım alanı vardır. Köyün arazilerinin çoğunluğu bozkırdır. Köye gelen yol, batı tarafındadır. Köyün batı tarafının engebesi çoktur. Engebeler tarım yapılmasına engeldir. Yazların sıcak ve kurak geçtiği Yeniboğazkesen’de kış aylarında kar yağışı fazladır. Kar yağışı fazla olduğundan ulaşımda aksamalar olur.