Sivas Merkez Kızılcakışla Köyü Tanıtım Rehberi
Kızılcakışla
Nüfusu: 2000’in altında
Rakımı: 1.070
İl Merkezine Uzaklığı: 45 km
Kızılcakışla İsmi Nereden Geliyor?
Kızılcakışla adının nerden geldiği net olarak bilinmemektedir.
Kızılcakışla Köyünün Tarihi
1992 ile 2014 yılları arasında belde olmuş olan Kızılcakışla, 2014 yılı seçimlerinde belediyelikten alınmıştır. Belediyelikten alınmış olmasının nedeni nüfusunun iki binin altında olmasıdır. Belediye olduğu zamanda Fatih mahallesinin muhtarlığını yapan Ahmet Aldaş, 2014 yılında yapılan seçimlerde köyün muhtarı seçilmiştir. Sivas ilinin merkez köylerinden biri olmasına rağmen çok fazla göç vermektedir. Özellikle Avrupa’nın Belçika, Fransa, Danimarka, Almanya gibi ülkelerinde yaşayan çok sayıda Kızılcakışlalılar vardır. Sanayinin geliştiği Kayseri’ye de giden çok olmuştur. Eskisi kadar olmasa da hali hazırda göçler devam etmektedir.
Kızılcakışla Köyünün Yemekleri
Köyde karasal iklim hakimdir. İklim şartlarının da etkisiyle tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Şarkışla Hayvan Pazarı, ülkemizin en işlek hayvan pazarlarından biridir ve bu Pazar köye çok yakındır. Pazarın köye yakın olmasından dolayı halkın büyük bir kısmı hayvancılık yaparak geçimini sağlamaktadır. Arazileri çok sulak değildir. Arpa, çavdar, buğday tarzında ürünlerin tarımı yapılır. Köyün yakınlarında sulama göleti yapılmıştır. Yapılan gölet sayesinde köy halkı ekonomik değeri daha fazla olan şeker pancarı gibi sanayi bitkilerini üretimini yapabilecek. Arazilerde yetiştirilen ürünler ve hayvancılık yapılması yemek kültürünü de etkilemiştir. Et, buğday, yağ ağırlıklı içli köfte, patatesli köfte, bazlama tarzında yemeklerin yapılmasına neden olmuştur.
Kızılcakışla Köyünün Coğrafi Konumu
Köyde ilkokul olmasına rağmen öğrenciler lise eğitimleri için ilçelere gitmektedir. PTT acentesi yoktur. Temel ihtiyaçların karşılanması için bakkal bulunur.