Sivas Merkez Güllük Köyü Tanıtım Rehberi
Güllük
Nüfusu: 96 kişi
İl Merkezine Uzaklığı: Güneyden 24 km, batıdan 36 km
Güllük İsmi Nereden Geliyor?
Güllük isminin aslında Küllük olduğu bilinmektedir. Zamanında bakış kalay işlerini yapan kişilerin küllerini döktükleri bir tarla varmış. Adını o tarladan aldığı rivayet edilirmiş.
Güllük Köyünün Tarihi
Köyün tarihinde iki aile olduğu söylenir. Malatya ilindeki Sarıçiçek yaylasından göç eden bir kişi gelerek merkez Acıpınar köyüne yerleşmiş. Orada evlenerek köyün aşağısında bulunan ovaya yerleşmiş. Köyün oradan geliştiği bilinir.
Güllük Köyünün Coğrafi Konumu
Karasal iklimin hakim olduğu Güllük köyü Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Köyün doğusunda Gürlevik Dağı, güneyinde ise Tecer dağları vardır. Köy ovada yer aldığından ve yağışlar genelde dağlara çekildiğinden kurak bir iklimi vardır. Sonbahar ve ilkbahar ayları kurak geçtiğinden hayvancılık daha fazladır.
Köyde ilkokul yoktur. Öğrenciler taşımalı eğitimle öğretim görmektedir. İçme suyu için şebeke vardır fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve acentesi bulunmaz. Sağlık ocağı yoktur. Köye gelen yol asfalttır. Elektrik bulunan köyde sabit telefonlar bulunur.
Güllük Köyünün Yemekleri
Güllük köyünün sofralarında genel olarak hingel, içli köfte, ayran çorbası, su böreği, pancar turşusu, su böreği bulunur. Halk ozanı Murat Tanrıverdi’nin bir zamanlar Güllük’te yaşadığı bilinmektedir. Köy halkı gelenek ve göreneklerine çok bağlıdır. Düğünler Cuma günü başlayıp Pazar günü biter. Cumartesi akşamı kına gecesi yapılır aynı zamanda erkek evinde halaylar çekilir. Davul zurna olmadan düğün olmaz. Yakındaki Çerkez köyünün kültürel etkileri vardır.