Sivas Merkez Gözmen Köyü Tanıtım Rehberi
Gözmen
Nüfusu: 355 kişi
İl Merkezine Uzaklığı: 59 km
Gözmen İsmi Nereden Geliyor?
Sivas ilinin merkez köylerinden biridir. Gözmen adının köydeki bir sülalenin yiğit göz adından dolayı yörük biri tarafından konulduğu ifade edilmektedir. Yiğitçe davranışları olan bu kişinin adının verildiği rivayet edilir.
Gözmen Köyünün Tarihi
Köyün tarihinin çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Oğuzların Bozuk Kolunun Alkırevli boyunun Elbeyli Türkmen aşiretine mensup oldukları bilinir. 12. asırda Halep taraflarından gelerek civar köylere yerleşen Elbeyli Türkmenleri köyde hakimdir. Elbeyli’lerin Türkiye’de ve Suriye’de başka yerleşim yerleri olduğu bilinmektedir. Elbeyli aşiretinin en kalabalık sülalesinin köyde olduğu söylenir.
Gözmen Köyünün Coğrafi Konumu
39° 31′ 24.3048” Kuzey ve 36° 39′ 56.5992” Doğu meridyeninde bulunan köyde ilkokul bulunmaktadır. Köyde kanalizasyon olmamasına rağmen temiz su şebekesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. PTT şubesi bulunmamaktadır. Köye gelen yol asfalttır. Elektrik ve sabit telefon bulunmaktadır.
Gözmen Köyünün Yemekleri
Köyün hanımları tandır çöreği ve çöreği bolca yapmaktadır. Sivas’ın meşhur lezzetleri arasında olan gillik, madımak çorbası, ayran çorbası, pancar aşı, düğülcük çorbası, içli köfte, kulak mantı ve herle çorbası köyde sıklıkla yapılır. Köyde karasal iklim hakim olduğundan geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Gelenek ve göreneklere son derece sadıktırlar. Düğün zamanında bütün köy haneleri gezilerek insanlara düğüne davet edilir. Bayrakların başına soğan takılarak süslenir ve asılır. Gelin evden çıkınca bardak kırılır. Gelinin Alın Pınar’dan su içmesi ise şarttır.