Sivas Merkez Gazibey Köyü Tanıtım Rehberi
Gazibey
Nüfusu: 834
İl Merkezine Uzaklığı: 70 km
Gazibey İsmi Nereden Geliyor?
Gazibey köyünün adı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Köyde yaşayan büyüklerin anlattıklarına göre köylülerden Balkan Savaşların, I. Dünya Savaşına ve ülkemizin tarihindeki birçok savaşa katılanlar olmuştur. Köylülerin bu mücadelelerinden dolayı bu isim verilmiş olabilir.
Gazibey Köyünün Tarihi
Tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır.
Gazibey Köyünün Yemekleri
Köy halkının yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Tarım ve hayvancılığın yapıldığı köyde yemekler ağırlıklı olarak süt, un, bulgur ve et kökenlidir. Mevsimsel beslenmeye dikkat eden köylülerin en çok pişirdikleri yemekler arasında; sıkma mantı, bidileme mantı, yoğurtlu mantı, gırniş, ekmek aşı, omaç, kuskus, yumurtalı omaç, yağlı aş, patatesli içli köfte, mercimekli bulgur aşı, düğürcük aşı, etli içli köfte, mumbar, kışlık kavurmadır. Yufka ekmek, çörek, bazlamanın yapıldığı köyde tatlı olarak klalburabastı, hurma, üzümleme sofralarda sıklıkla yer alır.
Gazibey Köyünün Coğrafi Konumu
Gazibey’in çevresinde 2000 ve 1500 m arasında yükseltiler bulunmaktadır. Yükseltilerin arasında ise derin vadiler vardır. Büyük düzlüklerin olmadığı köyde yaylalar bulunmaktadır. Yaylalar genellikle 1500 metrenin üzerindedir. Alınyurt yaylası, Haramı Yaylası, Kötü Yaylası, Güney Arkaç Yaylası, Karpuzatan yaylası köyün en güzel yaylalarıdır.
Köyde bir ilkokul bulunmaktadır. Köyün çocukları ilkokulda eğitim almaktadır. Diğer köylere göre daha fazla nüfusa sahip olan köyde kanalizasyon şebekesi ve temiz su şebekesi bulunmaktadır. Sağlık ocağı bulunan köyde PTT şubesi yoktur. Köye ulaşım sağlayan yol asfalttır. Sabit telefonun bulunduğu köyde elektrik de bulunmaktadır.