Samsun’da Tıpta Nadir Bir Vaka: Genç Kızın Eklemleri Sebepsiz Yere Çıkıyor
Samsun, Atakum ilçesinde yaşayan lise öğrencisi Asel Sena Tengiz, tıpta oldukça nadir rastlanan bir durumla karşı karşıya. ‘Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu’ adı verilen bu sağlık problemi, Asel’in eklemlerinin hiçbir açık sebep olmaksızın yerinden çıkmasına neden oluyor. Bu sağlık sorunu nedeniyle birçok hastane gezmiş olan Asel, sonunda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye başladı.
Asel’in durumunu değerlendiren OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, Asel’in durumunun dünyada eşine az rastlanır bir vaka olduğunu belirtti. Prof. Dr. İlhanlı, bu hastalığın dünyada 1979 yılından bu yana sadece 60 kez rapor edildiğini ve Asel’in durumunun ise iki taraflı çıkık olarak dünyada yalnızca 10 vaka içinde olduğunu açıkladı.
Asel’in tedavi sürecinde başta fizik tedavi olmak üzere, solunum egzersizleri ve bantlama tedavisi gibi yöntemler uygulanmıştır. Tedaviye özel bir yaklaşım sergilendiği için Asel, her geçen gün daha iyi bir iyileşme süreci göstermektedir. Tedavi süreci, dünyada benzer durumlarla karşılaşacak hekimler için de önemli bir referans oluşturacak niteliktedir.
Asel ve tedavi ekibi, bu zorlu sağlık sorununa karşı kaydettikleri olumlu ilerlemelerle umutlu. Asel, tedavi sürecinde elde edilen başarılardan dolayı sosyal yaşantısında da önemli bir iyileşme yaşamaktadır.