Sağlıklı Çocuk Yetiştirmek İçin Bilinmesi Gerekenler
Çocuklar ailenin temelidir. Çocuk sahibi olmak hem riskldiri hemde çok büyük bir sorumluluktur. Özellikle günümüz şartlarında ve bulunduğumuz çağda çocuk sahibi olma kararı çok zor alınan bir karar. Gelecek kaygısı olmadan çocuğunuzu yetiştirmek ciddi bir araştırma ve eğitim gerektirir. Bugün sizlere sağlıktan ve geleceğini garantiye alacak şekilde düzgün ve başarılı bir çocuk yetiştirmekten bahsedeceğim. Gelin sizlerle sağlıklı çocuk yetiştirmek için bilinmesi gerekenlere değinelim.
Hamilelik Aşamasında Kilo Kontrolü
İlk başta hamileyken bebeğin kilosuna dikkat edin. Çok fazla besinsiz ve zayıf olması doğum anında sağlıksız bir çocuğun dünyaya gelmesine sebep olabilir. Bu sebepten çok zayıf olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Çok kilolu çocuk ise ilerde sağlık sorunlarında daha çok hassaslaşacağından yine kilo oranına özen gösterilmesi gerekir. Hamilelik aşamasında ilk altı ay bebeğin ağırlığı 500 gram civarında olması sağlıklı bir ağırlıkta olduğunu anlamına gelmektedir. Doğumda ise üç ile üç buçuk kilo arasında olması sağlıklı bir doğum gerçekleştirdiğiniz anlamına gelir. Tıp dünyasında iki buçuk kilo ile dört kilo arasında olması normal kabul edilir. Gebe, bu kiloda bir çocuk dünyaya getirebilmek için sık sık kontrole gitmeli ve beslenmesine özen göstermelidir.
Doğumda Kafatası Durumu Kontrolü
Doğumda yaşanılan problemlerden birisi de kafatası şeklindeki bozukluklardır. Bebek doğarken kafatası iç içe kıvrılır ve bebeğin rahat çıkarılmasına kolaylık sağlar. Ancak bu durum yatış pozisyonları ile giderilebilir. doktorunuzun tavsiyelerini de dikkate alınız.
Çocuğunuza Birey Gibi Davranın
Çocuğunuz da bir bireydir ve ona da öyle davranmanız gerekir. Onunla çocuk gibi konuşmayın. Konuşmalarınız normal bir bireye yapar gibi yapın. Ne dediğine dikkat edin. Onun fikirlerine önem gösterin. Dinleyin karşılık verin. Bu onun özgüvenini ve diksiyonunu önemli düzeyde etkileyecektir.
Psikolojisine Dikkat Edin
Çocuğunuzun psikolojisini herşeyden ön planda tutmanız gerekir. Ona bağırıp çağırmayın. Karşısında tartışmalar yapmayın. Şiddete meyilli olaylardan uzak tutun. İzleyeceği şeyleri elekten geçirerek özenle izlettirin. Çocuğunuzla zaman geçirin ve ona değer verdiğinizi hissettirin
Onu Kendi Haline Bırakın
Her zaman her şeyi ile siz ilgilenmeyin. Çocuk, kendi başına bir şeyler başarabilmelidir ve bunu öğrenmeli. Bunun olabilmesi için ona fırsat verin. Arkadaş ve yaşıtı gibi davranmak yerine ebeveyn olarak ona rehberlik edin. Sizi yaşıtı olarak değil, akıl hocası olarak görmesini sağlayın.