Pasaport Harcı Ne Kadar?
Pasaport almak isteyen kişilerden 2020 yılında alınan ücretler pasaport harcı ve defter ücreti olarak ayrı tahsil edilmektedir. Pasaport harcı süresi en az 6 ile en fazla 10 yıla kadar olmak üzere beş farklı süre dilimine göre alınır. Pasaport harçları sadece umumi pasaportlar için geçerlidir. Hizmet pasaportu veya yeşil pasaport adın verilen hususi pasaportlardan sadece defter parası alınır ve harç parası alınmaz. Diğer yandan öğrencilerden de belirli şartlar altında harç parası alınmaz.
Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport almak için yapılması gereken Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünün www.randevu.nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden randevu al seçeneğini tıklamak ve kimlik bilgileri ile randevu almaktır. Geçtiğimiz yıllarda pasaportlar Emniyet Müdürlüklerinde verilirken artık nüfus müdürlükleri tarafından verilmeye başlanmıştır. Yeşil pasaport veya hizmet pasaportu alacak kişilerin de pasaportları nüfus müdürlüğünden verilir ancak özel pasaportu almak için bu kişiler çalıştıkları kurumdan talep edilen pasaport türü ile ilgili bir talep yazı da getirmek zorundadır.
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Pasaport almak üzere randevu almak için www.randevu.nvi.gov.tr adresine girdikten sonra sol üstte yer alan randevu al kısmının tıklanması gerekiyor. Bundan sonra çıkan seçenekler içinde pasaport randevusu al seçildiğinden önce alınmak istenen pasaportun türü ve daha sonra aşağıdaki bilgilerin girilmesi gerekiyor:
- Ad soyadı,
- T.C. kimlik no,
- Doğum tarihi,
- Telefon numarası.
Bu bilgileri girilip devam et denildikten sonra öncellikle pasaport randevusu alınacak nüfus müdürlüklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Kişiler yaladıkları yere bağlı olmaksızın istedikleri nüfus müdürlüğünden pasaport randevusu alabiliyor. Daha sonra da söz konusu müdürlükte müsait olan randevu saatlerinden birisi seçilip randevu alınıyor. Randevu saati bilgisi hem SMS hem e-mail olarak kişiye gönderiliyor. Pasaport harcı ise başvuru sahibi tarafından herhangi bir banka şubesinden ödeniyor. Pasaport harcı ödenirken defter ücretinin ayrı ve pasaport harcının ayrı yatırılması gerekiyor. Bankadan alınacak ,imzalı dekontların randevu zamanı teslim edilmesi gerekiyor.
Pasaport Ücretleri Ne Kadardır?
Umumi pasaport harç ve defter ücretleri aşağıdaki gibidir:
- Pasaport defter bedeli tüm pasaportlar için aynı ve 2020 yılı itibariyle 160 TL olarak belirlenmiştir.
- 6 aylık pasaport harcı 208,20 TL tutarındadır.
- 1 yıllık pasaport harcı 304,40 TL tutarındadır.
- 2 yıllık pasaport harcı 497,00 TL tutarındadır.
- 3 yıllık pasaport harcı 705,90 TL tutarındadır.
- 3 yılın üzerinde pasaport harcı 994,80 TL tutarındadır.
Buna göre şayet tek sefer kullanılmayacaksa uzun süreli pasaport almak uzun vadede daha kazançlı olacaktır. Çünkü pasaportun süresi bitince yeni bir pasaport defteri de alınması gerektiğinden ayrıca defter ücreti de ödenmesi gerekecektir.
Çocuk Pasaport Ücretleri Ne Kadar?
Pasaport alacak çocuklardan alınacak ücretler çocuğun eğitim yapma durumuna bağlıdır. Buna göre okul öncesi eğitime başladığı zamandan itibaren çocuklardan eğitimleri devam ettiği müddetçe pasaport harcı alınmaz. Çocukların eğitim devam ederken 25 yaşına kadar pasaport harcı ödemezler. Diğer yandan çocuklardan defter parası ise alınmaktadır.
Ayrıca çocukların pasaport alabilmesi için anne ve babaları ile beraber pasaport başvurusuna gelmeleri ve şayet anne veya babadan sadece birisi ile gelinirse diğer velinin noter onaylı muvafakat name vermiş olması gerekir.
Pasaport Ücreti Nereye Ödenir?
Pasaport harç ve defter ücretlerini ödemek için vatandaşlar aşağıdaki kanalları kullanabilir:
- Pasaport harcı doğrudan vergi dairesi Müdürlüklerine yatırılabilir,
- PTT şubelerine pasaport harcı yatırılabilir,
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yatırılabilir,
- E-devlet üzerinden yatırılabilir,
- Pasaport harçları aynı zamanda tüm anlaşmalı bankalara yatırılabilir.