Panik Atak konusunda önemli uyarılar
Dışarıdan bakıldığında bu rahatsızlığın esasında ölme ya da öldürülme korkusunun dışa vurumu olduğuna değinen Yıldırım; söz konusu hastaların atak sırasında öleceklerinden korktuklarını belirtti. Esasında derinlemesine bakıldığında söz konusu korkunun ölüm korkusu değil öldürülme korkusu olduğunun üzerinde duran Gülcem Yıldırım; bu durumun hayatta kalma mekanizması olduğundan söz etti.
Panik atak sürecinde hızlı bir nefes alıp verme döngüsünün yaşanıldığından söz eden Yıldırım; bu durumun hava açlığımızın artmasına neden olduğunu belirtti. Bu kapsamda vücudun oksijen ihtiyacında da ciddi oranda bir artışın yaşanılacağının üzerinden duran Yıldırım; bu durumun vücutta kasılmalarla sonuçlanabileceğini belirtti. Söz konusu kasılmalar kişide korkuyu tetiklerken; bu durum ölüyorum korkusunu da tetiklediğinden söz etti. Ancak panik atak yaşayan bireylerin bu durumları yaşamasının oldukça doğal olduğunu sözlerine ekleyen Gülcem Yıldırım; esasında böyle bir durumda gerçekten bir ölüm tehlikesi de yoktur dedi.
Panik Atak Konusunda Önemli Uyarılar
Panik atak geçiren bireylerin yapması gerektiklerine dair bilgiler de paylaşan psikolog Gülcem Yıldıırm; panik atak sırasında zihnin farklı bir yöne kaydırılmasının önemli olduğuna değindi. Mesela panik atak yaşandığı sırada parmağımıza odaklanarak; parmak bölgemizdeki çizgilere odaklanırsak; zihin aynı anda birden fazla odaklanamayacağına göre; bu sayede panik atak durumu rahatlıkla atlatılabilir.
Şayet panik atak yaşıyorsanız; o an nefes alıp vermeye odaklanmanın krizin atlatılmasında etkili olduğuna değinen Yıldırım; bireyin yaşadığı duyguyu sürekli olarak tekrar etmesinin de panik atak sırasında yapılabilecekler arasında yer aldığını belirtti. Panik atak olgusunun çocukluk dönemine dair yaşantılarla ilgili olabildiğinden söz eden Yıldırım; söz konusu rahatsızlığın temelinde psikolojik faktörlerin etkili olduğunu belirtti.