Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
00:34 - Nisan 21 2020 Salı

Emekli maaşı miktarı kişilerin çalıştıkları süre zarfında ödedikleri sigorta primleri üzerinden hesaplanmaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğü vakit daha fazla çalışmış olan kişilerin emekli maaşı da daha fazla olmaktadır. Maaşlar kişilerin yer aldıkları sigorta koluna göre değişmektedir. Sigorta kolları 4A, 4B ve 4C olarak sınıflandırılır. Primlerini Sosyal Sigortalar Kurumu’na ödeyen kişiler 4A’da sayılırken Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B sınıfındadır. Emekli Sandığı için belirlenen sınıf ise 4C’dir. Kişiler bu sigorta kollarından birinde çalışabildikleri gibi farklı sigorta kollarında da yer almış olabilirler. Böylesi durumlarda emekli olmadan önce sigorta birleştirme talebi oluşturulur ve kişilerin ödedikleri tüm primler çeşitli kanunlara göre tek çatı altında toplanır.

Emekli Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Emekli maaşı sorgulama e-Devlet üzerinden yürütülmektedir. İlk defa e-Devlet’e giriş yapacak olan vatandaşlar ilk önce PTT’den şifre almak durumundadır. Bu şifreyi aldıktan sonra e-Devlet’e giriş yapabilirsiniz. Sistem ilk etapta sizden yeni bir şifre belirlemenizi ister. Bu şifreyi belirledikten sonra yeniden PTT’ye gitmeden sisteme giriş yapabilirsiniz. Sonrasında kendi sigorta kolunuzun emekli aylığını sorgulama işlemine giderek gerekli sorgulamayı yapabilirsiniz. Burada maaşın brüt miktarını görebildiğiniz gibi maaştan yapılan kesintileri de inceleyebilirsiniz.

4A Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A emekli aylığı hesaplama işlemi SSK’nın internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Bu esnada sizden talep edilen bilgiler şu şekildedir:

  • Kimlik numarası
  • Sicil numarası
  • Baba adı
  • Nüfusa kayıtlı olunan ilk
  • Doğum tarihi

Bu bilgilerin ışığında sigorta bilgilerinize erişilir ve aylık emekli maaşı miktarınız size bildirilir.

Emekli Maaşı Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Emekli maaşı hesabı e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Bu durum hem 4B hem de 4C sınıfında yer alanlar için geçerlidir. Kimlik bilgileri doğrulandıktan sonra sizden yaptığınız işe dair çeşitli bilgiler talep edilir. Bu bilgileri girdikten sonra maaşınız otomatik olarak hesaplanır. Örnek vermek gerekirse 4B’ye dahil olanların esnaf mı yoksa çiftçi mi olduğu önem kazanır. 4C’de yer alan kişiler memurdur ve memurlar da kendi aralarında çeşitli sınıflara ayrılır. Memurların derecesi, kademesi, ek göstergeleri ve hizmet yılı gibi çeşitli bilgiler o kişilerin maaşını direkt olarak etkiler.

Ne Zaman Emekli Olurum?

Emeklilik yaşı kişiden kişiye değişmekle birlikte aşağıdaki adımlar izlenerek öğrenilebilir:

  • e-Devlete giriş yapılır.
  • e-Hizmetler kısmına gidilir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumunun listesine erişilir.
  • Hizmet menüsünden emeklilik yaşını sorgulama işlemi seçilir.
  • Sigorta girişinin yapıldığı tarih belirtilir.

Bu işlemler gerçekleştirildikten sonra emeklilik yaşınız ekranda belirecektir. Buna ek olarak sigortası ödenen prim günlerine de erişebilirsiniz.

Emeklilik İçin Hizmet Birleştirme İşlemi Nedir?

Emeklilik öncesi hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında yer alan kişilerin (4A, 4B, 4C) ödedikleri sigorta primlerinin birleştirilmesi işlemidir. Emekli maaşında artışa yol açtığı ve bazen erken emeklilik imkanı sunduğu için pek çok kişi bu işlemi gerçekleştirir. Zaruri bir uygulama değildir, sadece dileyen vatandaşlar bu işleme başvurur. 4A ve 4B’ye mensup olanlar bağlı oldukları sigorta kurumuna başvuru yaparken memurlar çalıştıkları kurumlara başvuru yaparlar. Kişinin sigorta primlerinin hangi kurum altında birleştirileceği ise kanunlara göre belirlenmiştir. Sigorta girişi 01.10.2008’den önce olan kişilerin son 7 yılda yatırdıkları primlere bakılarak son sigorta kurumu belirlenir. Son 7 yılda 1261 gün sigorta prim yatırılan kurum esas kabul edilir. İki kurum için de aynı gün sınırı aşılmışsa kişinin bağlı olduğu son kurum geçerlidir. 01.10.2008 sonrası sigorta girişi olan kişilerde 7 yıl kuralı yoktur. Kişinin en çok prim ödediği gün esas kabul edilir ve buna göre emekli maaşı hesaplanır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi