Müsilaj Tehlikesine Karşı Acil Önlem Çağrısı
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Çakmakcı, Kocaeli’de yer alan Başiskele Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde yaptığı incelemeler sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Çakmakcı, Marmara Denizi’ne yönelik atık su deşarjının büyük bir kısmının yetersiz arıtma nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.
‘Marmara Denizi’ne deşarj edilen atık suların yüzde 53’ü yetersiz arıtmadan kaynaklanıyor’, diyen Çakmakcı, 2021 müsilaj faciasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan 22 maddelik eylem planında azot ve fosfor yükünü azaltacak düzenlemelerin yetersiz kaldığını ifade etti.
Marmara Denizi’nde artan müsilaj sorununa dikkat çeken Prof. Dr. Çakmakcı, denizde aşırı üreyen fitoplanktonların salgıladığı yapışkan ve şeffaf bir sıvı olan müsilajın deniz tabanı ekosistemini ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.
Önlemler arasında, ‘Marmara Denizi’ne en az miktarda azotlu ve fosforlu suları deşarj etmek’ gerektiğini belirten Çakmakcı, bu amaçla ileri biyolojik arıtma tesislerinin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, suyun tekrar kullanımını sağlayan geri kazanım ünitelerinin önemine işaret etti.
Prof. Dr. Çakmakcı, müsilajın sadece son dönemdeki bir sorun olmadığını, Marmara Denizi’nin uzun süredir kirlilikle mücadele ettiğini ve eğer gerekli önlemler alınmazsa, denizin gelecekteki kullanımlarının riske girebileceğini ekledi.
Uzman, tüm tesislerin 2024 yılı sonuna kadar ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi gerektiğini de hatırlattı.
Müsilajla mücadelede Japonya örneğini de anlatan Çakmakcı, dar alanlarda bile etkili arıtma tesisleri kurulabileceğine dikkat çekerken, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin uluslararası boyutta olduğunu ve çözüm için ortak çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.