Meyan Kökü Şerbeti: Ramazan Ayının Vazgeçilmez İçeceği
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, susuzluğu önleyen meyan kökü, vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde talep ediliyor. Özellikle şerbet olarak tüketilen meyan kökü, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe iyi geldiği için Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Meyan kökünün yapımı oldukça pratik bir şekilde gerçekleştiriliyor. Püskül halindeki meyan kökleri önce akan suda yıkanarak tozlarından arındırılıyor. Daha sonra temiz bir tülbente sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılıyor ve 3-4 saat burada bekletiliyor. Bekleme süresi, konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesine göre belirleniyor. Demli olması halinde su eklenerek açılabilen meyan şerbeti, tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgeçten geçiriliyor ve berraklığı korumak için dipteki tortulu kısım süzgeçten geçirilmiyor. Son olarak sürahiye aktarılırken yüksekten dökülerek köpürtülerek servise hazır hale getiriliyor.
Aktar Orhun Özfidancı, meyan kökünden yapılan şerbetin su ihtiyacını azalttığını belirterek, “Ramazan ayında meyan kökü şerbeti Meyan kökü dal halinde veya ağaç kökü halinde bulunur. Püskül halinde de satılır. Bu meyan dalı kaynatılıp demledikten içilir. Öksürüğe ve solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Ramazan ayında da çok güzel şerbeti yapılır, su ihtiyacını azaltan bir üründür. Ramazan ayının gelmesiyle beraber meyan köküne gelen talepler arttı. Hem şerbet olarak hem de Ramazan ayının hava geçişlerinin olduğu bir aya denk gelmesi nedeniyle meyan köküne ilgi yoğun. Antioksidan bir ürün hem demlenebiliyor hem de meyan dalı soyup emilebilir. Eskiden genelde çocuklara hediye edilirdi. Ama şimdilerde faydaları öğrenilince önem arz etmeye başladı. Hazır şurubu 50 lira, paketler halinde ise meyan kökü 10, dal şeklinde ise 5 liraya satışını yapıyoruz” dedi.
Hazır şurubu 50 liradan satışa sunulan meyan kökü, paketler halinde 10 lira, dal şeklinde ise 5 liradan satın alınabiliyor. Ramazan ayı boyunca meyan köküne olan talebin artmasıyla birlikte, aktarların stokları da hızla tükeniyor.