Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Yeniden Gündemde

Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Yeniden Gündemde
22:35 - Ekim 25 2024 Cuma

Marmara Denizi’nde Müsilaj Alarmı: Erdek Körfezi’nde gerçekleştirilen dalışlar sonucunda, 10 metreden başlayarak derinliği 15 metreye ulaşan bölgelerde müsilaj oluşumu gözlendi. 25 Ekim’de yapılan incelemelerde, müsilajın 24 metre derinliğe kadar yayıldığı tespit edildi. Deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, müsilajın oluşumuna zemin hazırlıyor.

Uzmanlar, müsilaj sorununa karşı deniz kirliliğini azaltmanın şart olduğunu vurguluyor. 2021’de hayata geçirilen Marmara Denizi Eylem Planı’nın (MDEP) yeterince etkili olmadığı ve müsilaj probleminin yeniden baş gösterdiği belirtiliyor.

Acil Önlemler Gerekiyor: Prof. Dr. Mustafa Sarı, özellikle balıkçılık ve turizmi tehdit eden müsilajın yayılmasını önlemek adına hükümetin ve yerel yönetimlerin acil eylem planı yapması gerektiğini söylüyor. Marmara Denizi’ne akan Gönen, Nilüfer ve Ergene nehirlerinden gelen kontrolsüz endüstriyel atıkların durdurulması, akarsuların deşarj limitlerinin yeniden düzenlenmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Müsilajın Geri Dönüşü: Müsilaj, deniz kirliliği sonucu artan azot ve fosforu kullanan algler tarafından üretilen ve suya salgılanan yapışkan bir polisakkarit maddesi. Bu yapışkan madde, deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini olumsuz etkileyerek, sünger, midye ve mercan gibi türlerin yaşamını tehdit ediyor. Marmara Denizi çevresinde yaşayan yaklaşık 25 milyon insanın atıklarının sadece yüzde 55’i etkin şekilde arıtılıyor. Kalan atıklar ise çoğunlukla derin deşarj yöntemiyle denize bırakılıyor. Bölgedeki sanayi tesislerinin atıklarının yalnızca yarısı arıtıldığı için tarımsal gübre ve kimyasalların da denize karışması müsilajı tetikleyen unsurlar arasında.

Yazanlar: Gökhan Dağlı, Berra Karakaş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi