KOSGEB Girişimcilik Kursu Nedir?
KOSGEB Girişimcilik Kursu küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı tarafından sunulan, yine bu ölçekteki işletmelerin girişimcilik alanındaki hareketlerini destekleyen kursun adıdır. KOSGEB girişimcilik kursunda bireylerin kendi işlerini kurmalarının önünü açmak hedeflenmektedir. KOSGEB girişimcilik kursu küçük ve orta büyüklükte işletme sahibi olan bireylere işlerini efektif biçimde yürütme, mevcut işlerini büyütme konularında destek olmakta ve bu işletmelerin yurtdışına açılmalarına dahi destek olmaktadır. Bunların yanı sıra bireylerin hayalini kurdukları işleri gerçekleştirebilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli olan bilgi birikimine sahip olmalarına da yardımcı olmaktadır. Bu yol haritasında bütün bu desteklerin yanı sıra bireylerin atması gereken adımlar ve almaları gereken sorumluluklar da belirlenerek bireylerin hayalini kurdukları işi kurma ve yönetmelerine destek olunmaktadır.
KOSGEB Girişimcilik Kursu Katılım Şartları
KOSGEB Girişimcilik Kursu’na katılmak için öncelikle sistem üzerinden başvurunun yapılması gerekmektedir. Başvuru kurumun internet sitesi aracılığıyla yapılabileceği gibi e-devlet sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilir. Başvuru sırasında bireylerin başka bir kurumda çalışmıyor olması gerekmektedir. Bireyin başka bir kurumda sigortasının devam ettiğinin saptanması durumunda başvuru direkt olarak geçersiz kabul edilir. Bunun yanı sıra bireyin bir işletmede ortaklığının bulunması başvuruyu olumsuz yönde etkilemez. KOSGEB girişimcilik kursuna katılımda belirtilen şartlar dışında 18 yaşını doldurmuş olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şartı da bulunmaktadır. Kursa katılım için taban yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Başvuruda bulunacak olan bireylerin en az ilkokul mezunu olmaları gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler kursa başvuruda bulunabilir. Başvurular kurul tarafından değerlendirildikten sonra katılmaya hak kazanan bireyler kurum tarafından bilgilendirilir.
KOSGEB Girişimcilik Kursuna Nasıl Başvurulur?
KOSGEB Girişimcilik Kursuna başvurmak için bireylerin bulunduğu il ve ilçelerdeki merkezlere müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu merkezler işlemleri bizzat gerçekleştirdikleri gibi bazı kurumları da bu bağlamda yetkilendirmektedirler. Yetkilendirilen kurumlar üniversiteler ve belediye binaları olabilmektedir. Bireyler, istenen evraklarla birlikte bu merkezlerden ve yetkili kurumlardan başvurularını bizzat gerçekleştirebilirler. Bireyler çalışmıyor veya işsizse başvurularını yapacakları kurum İş-Kur’ dur. KOSGEB girişimcilik kursu taleplerin fazlalığı ve hitap ettiği sahanın ülke ekonomisindeki etkisinin çok önemli olması sebebiyle kurumların kursiyer seçiminde hassas davrandığı bir kurs haline gelmektedir. Bireylerin de bu bağlamda gereken hassasiyeti göstermesi, ekonomik anlamda büyük bir önem arz etmekte olan bu desteğin sağlıklı biçimde verilebilmesi ve işletmeler tarafından karşılık bulabilmesi açısından önemlidir.
KOSGEB Girişimcilik Kursu Nasıl Verilmektedir?
KOSGEB Girişimcilik Kursu eğitim şekli geçmiş yıllarda örgün öğretim şeklinde sunulmaktayken 2020 yılına geçişle birlikte uzaktan eğitim sisteminden yararlanılmaya başlanmıştır. Eğitimler iki ana kolda yürütülmektedir. Bu kollar geleneksel girişimcilik eğitimi ve ileri düzey girişimcilik eğitimidir. Geleneksel girişimcilik eğitimi daha geniş bir saha ve etki alanına sahipken ileri düzey girişimcilik eğitimi genellikle üretim temelli işletmeleri baz almaktadır ve bu işletmelerin işleyiş sistemlerine destek vermek amaçlıdır.
KOSGEB Girişimcilik Kredisi Nedir?
KOSGEB Girişimcilik Kredisi kurum tarafından verilmekte olan girişimcilik kurslarına katılmış ve bu kursları başarıyla tamamlamış olan bireylere verilmektedir. Bireyler kursları başarıyla tamamladıklarına dair kurumdan aldıkları sertifikalarla birlikte KOSGEB girişimcilik kredisi başvurusunda bulunabilirler. Başvuru sırasında bireylerin iş planları belirlenmiş ve teorik adımların tamamen atılmış olması gerekmektedir. Bu adımları tamamlamış olan bireyler iş yapmak istedikleri sektöre ve şartlarına göre farklı destek paketlerine yönlendirilirler. Kurul tarafından onaylandıktan sonra bireyler iş yerlerini açmak veya işlerini büyütmek için ihtiyaç duydukları kredileri kurumun anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla temin edebilmektedir.