Kıdem tazminatı alma şartları 1475/14 sayılı İş Kanunu kapsamında sağlam temellere oturtulmuştur ve en sade şekilde şöyle açıklanabilir:
Kıdem tazminatı almak için temel koşulları yerine getirmeniz halinde işvereniniz size bu tazminatı ödemek zorundadır. Eğer tazminatı ödemeyi reddediyor ise, bir gerekçe göstermediği takdirde veya gösterdiği gerekçenin doğru olmadığını düşünüyor iseniz, mahkemeye gitme hakkına sahipsiniz.
Kıdem tazminatı alabilmek için uzak durmamız gereken bazı kurallar vardır. Eğer işvereniniz sizin bir takım kusurlarınızı görmüş ve birde bunu ispatlamış ise size kıdem tazminatı vermeme hakkına sahiptir. Bu durumlara gelecek olursak:
Bu maddeler haricinde üst düzey yöneticilerin ve memurların kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Memurlar, kıdem tazminatı yerine emeklilik ikramiyesi alır.
Kıdem tazminatı alma koşullarından herhangi birine sağlamanız halinde işçinin çalıştığı her yıl için bir ay (30 gün) brüt tutarından tazminat verilmektedir. Bu tazminatın hesaplanması sırasında maaştan ayrı olarak hesaba katılan ödemeler mevcuttur:
Tazminatı talep ettiğinizde iş sözleşmesinin fesih tarihinden geri doğru hesaplama yapılmaktadır. Her tam yıl hesaplandıktan sonra artan günlerde oranlanarak tazminata eklenir.
Alacağınız tazminata sadece binde 7,59’luk bir vergi kesintisi alınacaktır. Örneğin 10 yıldır bir iş yerinde çalışıyor ve brüt 5.000 lira maaş alıyorsanız, iş sözleşmenizin feshi durumunda, işvereniniz size 50.000 lira kıdem tazminatı ödeyecektir. Bu değerin içerisinden binde 7,59’luk vergiyi de çıkartırsak 46.205 lira tazminatınızı istediğiniz yerde harcayabilirsiniz.
İşçiye 2020 yılı itibariyle ödenebilecek en yüksek kıdem tazminatı yıllık değeri ₺6.730,15’dir. Bu tutar1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinde belirtildiği üzere kıdem tazminatının yıllık miktarı en yüksek maaş alan devlet memurunun taban emeklilik ikramiyesinden daha yüksek olmamalıdır.
Önceki senelerde kıdem tazminatının tavan değerinin aşılması halinde cezai işlem başlatılmaktaydı. Fakat yeni yapılan düzenlemelerle 2020 yılında kıdem tazminatı tavan değerinin aşılmasında herhangi bir engel kalmamıştır. Sadece aşılan kıdem tazminatı miktarı üzerinden gelir vergisi ödenmeli ve sigorta primi hesaplanmalıdır.
İşçinin son aylığı üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret ile hesaplandığında tazminat tavan değerini aşıyor ise kıdem tazminatı tavan değeri, eğer bu değerin altında ise giydirilmiş brüt ücret esas alınır. Kıdem tazminatı, tavan miktarının üzerinde çıkan işçiye yeni kanun düzenlemeleri göz önünde bulundurularak yüksek miktar ödenebilir. Lakin işveren fazla çıkan miktarı ödemek istemediyse buna zorlanamaz.
Tazminat alabilmek için illaki işten çıkarılmayı beklemeniz gerekmiyor. Bazı koşullarda istifa etmeniz halinde tazminat alabilirsiniz.
Bu gibi benzer olaylar istifa etseniz dahi sizin kıdem tazminatı almanızı engelleyemez. Talebinizle işvereniniz size tazminat miktarını ödemelidir. Ödemenin reddi halinde mahkemeye başvurabilirsiniz.
Antalya Emniyet Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen özel polis eğitimlerinde, suç ve suçlulara karşı etkin müdahale teknikleri…
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrası Türkiye'ye sığınan birçok Suriyeli, ülkelerindeki politik değişikliklerin ardından…
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Hasan Erim, mesleğini çocuklarına devretmeye hazırlanıyor.
Sivas, 21 Aralık'ta yaşanan en uzun gecede yoğun kar yağışı ile beyaz bir örtüye büründü…
Brezilya'nın Minas Gerais eyaleti, büyük bir trajediyle sarsıldı. Bir yolcu otobüsü ile kiremit yüklü kamyonun…
Kırıkkale'de yaşanan ürkütücü tren kazası, bir otomobilin hemzemin geçitte arızalanması ile başladı. Çullu Caddesi üzerinde…