Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından MS 562 yılında inşa edilen ve Ayasofya ile aynı dönemlerde yapılan Justinianus Köprüsü, tarihin gizemli sayfalarından birini oluşturuyor. Köprünün, imparatorun Anadolu’yu gemisiz geçme planının bir parçası olduğu düşünülüyor fakat bu teoriler hala tartışma konusu. Halk arasında Beşköprü olarak bilinen bu tarihi yapı, 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklendi ve köprüde yapılan kazılarda, güney cephesinde sarnıç ve hamam gibi önemli yapılar keşfedildi.
“Ayasofya ile çağdaş bir yapı” olduğunu vurgulayan SUBÜ SAKUM Müdürü Dr. M. Alper Cantimer, köprünün hem mimarisi hem de işlevi konusunda birçok soru işaretini beraberinde getirdiğini belirtiyor. Köprü hakkında çeşitli rivayetler olsa da, köprünün tam olarak işlevi ve yapılış amacı hala kesinlik kazanmış değil. Cantimer, köprünün geniş bir tarihi ve arkeolojik araştırma gerektirdiğini, bu tür çalışmaların köprünün daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını ifade ediyor.
Köprüde devam eden restorasyon çalışmaları ve arkeolojik araştırmalar, Justinianus Köprüsü’nün gizemini çözmek ve tarihi değerini daha da artırmak için büyük önem taşıyor. Gelecekte köprünün daha fazla keşfedilmesi ve tarih sahnesindeki yerini daha net bir şekilde alması bekleniyor.
Burak Can Tokyürek – Orkun Kaya
Baykar ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen yerli İHA-122 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze, Bayraktar…
Erzincan ve Tunceli sınırları içindeki Munzur Dağları'nda, nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki dağ keçileri,…
Beyoğlu Tepebaşı'nda yer alan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İSPARK otoparkında meydana gelen kolon…
Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirerek önemli bir karar aldı. Kurul, politika…
Suriye'nin başkenti yakınlarındaki Yermuk Mülteci Kampı, uzun süren çatışmaların ardından büyük yıkıma uğradı. Kampın içinde…
Balıkesir, Karesi ilçesinde bulunan bir mühimmat fabrikasında korkunç bir patlama yaşandı. Bu elim olay sonucunda…