2020 Devlet Destekli Hayvan Kredisi Nasıl Alınır?
Devlet destekli hayvan kredisi almak için yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu her yıl için belirlenir. Devlet desteğinin miktarı belirlenen yıllık ihtiyaca göre şekillenmektedir. Bu yüzden devlet destekli hayvan kredisi her yıl için farklı olmaktadır. Devlet destekli hayvan kredisi adı altında sıfır faizli krediler sunulmaktadır. Bu krediler kalkınma ajansları, kamu bankaları ve özel bankalardan alınabilir.
Devlet Destekli Hayvan Kredisi Nedir?
Devlet destekli hayvan kredisi özellikleri bakımından birçok kredi çeşidinden daha kapsamlıdır. Çünkü yalnızca küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı değil arıcılık, ipek böceği ve balıkçılık gibi alanları da kapsamaktadır. Devlet destekli hayvan kredisi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu alanlardaki faaliyetleri geliştirmek ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla sunulmaktadır. Bu destek kredisi adı altında sunulan hizmetler çok geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu hizmetlere örnek olarak aşağıdaki destek çeşitleri gösterilebilir:
- Buzağı desteği
- Çoban istihdam desteği
- Koyun ve keçi desteği
- Süt primi desteği
- İpek böceği yetiştiricilik desteği
- Arıcılık desteği
- Su ürünleri desteği
- Yem bitkileri desteği
- Hayvan aşısı desteği
Devlet Destekli Hayvan Kredisi Hangi Bankalardan Alınır?
Devlet destekli hayvan kredisi veren bankalar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen desteği sağlayan bankalardır. Yalnızca devlet bankaları değil özel bankalardan da devlet destekli hayvan kredisi alınabilmektedir. Bu kredinin temin edilebileceği bankalar 2020 yılı itibari ile şunlardır:
- Ziraat Bankası
- Vakıfbank
- QNB Finansbank
- Şekerbank
Bu bankalarda verilen kredilerin faiz oranları ve devlet destek payları değişiklik göstermektedir. 2020 itibari ile büyükbaş hayvancılık kredileri için kullanılan kredilerin üst limiti 10 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte kullanılacak olan faiz senelik olarak en az %0,9 olarak belirlenmiştir. Bu oranlar ve bankanın belirlediği şartlar birlikte değerlendirildiğinde sunulacak kredilerin de özellikleri değişmektedir. Örneğin Ziraat Bankası tarafından sunulan damızlık düve alımı destek kredisi için faiz oranı %10 olduğunda %75 devlet desteği uygulanmakta ve belirlenen faiz oranı yıllık %2,5 olmaktadır. Bu nedenle bireylerin bankalara müracaat ettikten sonra sunulan kredi seçeneklerinden kendilerine en uygun olanı seçmeleri gerekmektedir. Diğer kredi çeşitlerine oranla destekli hayvan kredilerinde sağlanan ödeme kolaylıkları ve destekler daha kapsamlıdır.
Devlet Destekli Hayvan Kredisi Alma Koşulları
Devlet destekli hayvan kredisi şartları her yıl bankalar tarafından açıklanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu ihtiyaç duyulan sahalarda sunulmak üzere destek programları belirlenir. Bu destek programlarının krediler kolu bankalar tarafından halka açıklanmaktadır. Bununla birlikte bireylerin bu kredilerden yararlanmak için bazı kriterleri sağlıyor olmaları gerekir. Bu kriterler şu şekildedir:
- Kredi miktarına eşdeğer taşınmaz mal
- Bordrolu olarak çalışan iki kefil
- Hayvan kredisi için hayvan küpe numaralarının beyanı
Bu koşulları sağlayan bireylerin yapacakları başvuru sonrasında bankalar tarafından bilgilerin doğrulanması için bilirkişi gönderilir. Daha sonra bilirkişi gözlemlerini bankaya rapor olarak sunar. Bu rapor sonrasında başvuru olumlu değerlendirilirse kredi alacak birey için bankada bir mevduat hesabı oluşturulur. Ödeme planı bireyin maddi durumu göz önünde bulundurularak oluşturulur. Bu bağlamda bankalar bireylerin zorlanmadan ödeme yapabileceği miktarlara göre aylık veya 3 aylık ödeme planları oluşturup bunları kredi alacak bireylerle paylaşır.
Devlet Destekli Hayvan Kredisi Verilen Alanlar
Devlet destekli hayvan kredisi çeşitleri 2020 yılı itibari ile artmıştır. Bakanlık tarafından belirlenen destek konuları, bankalar tarafından değerlendirilip halka arz edilmektedir. Bu bağlamda devlet destekli hayvan kredisi çeşitleri şunlardır:
- Büyükbaş hayvancılık destek kredisi
- Küçükbaş hayvancılık destek kredisi
- Büyükbaş besicilik destek kredisi
- Arıcılık destek kredisi
- Kanatlı hayvancılık destek kredisi
- Süt hayvancılığı destek kredisi