Sivas Gölova İlçesi Tanıtım Rehberi
Gölova İlçe Belediye Başkanı: Halil Önge
Gölova İlçe Nüfusu: 4.176
Gölova İlçe Posta Kodu: 58640
Gölova’nın tarihi hakkında ilçenin kuzeyinde bulunan Söğütlü Göze denilen alanda bulunan kalıntılar bilgi vermektedir. Bölgedeki yaşantının milattan önce 2000’li yıllara dayanmaktadır. Hitit Uygarlığı ve Rum Pontus Devletinin yaşadığına dair buluntular vardır. Trabzon Rum Pontus döneminde Avanıs adıyla bilinen bölge 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na dahil edilmiştir.
Evliya Çelebi ilçe hakkında bahsederken Seyahatnamesi’nde Ağvanis adını kullanmaktadır. İlk dönemler Suşehrine bağlı bucak merkezi iken daha sonra belde olmuştur. 1972 yılında belde olan Gölova 1990 yılında yapılan değişiklikle ilçe statüsüne alınmıştır. İlçede turizm bakımından değerli birkaç alan vardır. Karayakup Köyün’deki Karayakup Türbesi, Çobanlı Köyü’ndeki Çoban Baba Türbesi en önemli tarihi mekanlardır. Gölova Barajı düzenlemesi yapılırsa turizm açısında daha güzel alanlar oluşacaktır.
Gölova İlçesi Sivas’ın Neresindedir?
Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin birbirine yaklaştığı noktada Gölova ilçesi vardır. Üç bölgenin özelliklerini taşımaktadır. Berdia Dağlarından Keldağ Kızıldağ’a kadar uzanan bir alanda yer almaktadır. İlçenin güneyinde İmranlı, doğusunda Refahiye, kuzeyinde Çamoluk ve batısında Akıncılar var. Yüzölçümü 308 km2 olan Gölova’nın yüzde 20’si ormanlık ve fundalıktır. Geriye kalan büyük kısım bozkırdır.
Birinci derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindedir. İlçede küçük batağan, sakar meke, bozdalağan, ördek, sumru, angut, su çulluğu, sakarca, yabankazı gibi kuş türlerinin yaşadığı göller vardır. Bu göller arasında en çok bilinenleri Sütlügöl, Baraj Gölü, Aşağı Tepecik Gölü’dür. Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu ilçeden Kelkit Çayı geçmektedir.
Sivas Gölova Haritası :