Eski Kimlikler Ne Zamana Kadar Geçerli?
Eski kimlikler, 2023 yılına kadar kullanılmaya devam edilebilecek. Eski kimlikler, bu sebeple 2023 yılına kadar vatandaşlar tarafından yenilenmelidir. Kişiler 15 yaşın altında ise aile bireyi ile 15 yaşını doldurmuş ise ikamet ettikleri yerdeki Nüfus Müdürlüğüne ya da herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne giderek başvurularını tamamlamalıdır. 2023 tarihinden sonra eski kimlik kartları kullanıma kapatılacak ve geçersiz sayılacaktır. Bunun dışında 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren doğan bütün Türk bireylerin kimlikleri yeni kimlik olarak verilmektedir.
Eski Kimlikten Yeni Kimliğe Nasıl Geçilir?
Eski kimlikten yeni kimliğe geçmek isteyen kişiler, herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmelidir. Ayrıca olası yoğunluklardan dolayı işlemi halledememe ihtimaline karşı kişiler internet üzerinden randevu da alabilmektedirler. Randevu nüfus müdürlüğü internet adresi üzerinden alınır. Randevu oluşturmak isteyen kişilerden istenen bilgiler şu şekildedir:
- Kişinin adı ve soyadı,
- Kişinin T.C. Kimlik numarası,
- Kişinin doğum tarihi (Gün, ay ve yıl olarak),
- Kişinin kullandığı telefon numarası,
- Kişinin yaşadığı il ve ilçe,
- Kişinin randevu almak istediği kişi ya da kişiler (Kendisi, annesi ya da babası, eşi, çocuğu için de randevu alabilir),
- Kişinin randevu almak için istediği gün ve tarih seçimi.
Ayrıca kişi dilerse ALO 199 çağrı hattını kullanarak da randevu alabilmektedir. Kişiler randevu almak zorunda değildir. Randevu alma işlemi, başvurunun aksamaması adına alınan bir işlemdir.
Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Kimlik yenileme ücreti bir kere ödenir. Bu ücret 25 TL olarak belirlenmiştir ve sadece kimlik yenileme işlemi için ödenir. Bunun dışında başka bir ücret kişiden talep edilmez. Bu ücretin sebebi değerli kâğıt bedeli alımıdır. Bu ücret Nüfus Müdürlüğüne gidilerek gerekli diğer belgelerle beraber yatırılır.
Yeni Kimlik İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Yeni kimlik almak için gereken belgelerden bir tanesi eski nüfus cüzdanıdır. Kişi başvuru için yanına eski kimliğini de almak durumundadır. Ayrıca kişi, Nüfus müdürlüğüne giderken yanında son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf götürmelidir. Biyometrik fotoğraf çekilirken, kulakların görünmesi gereken şartlardan bir tanesidir. Tesettürlü hanımların ise kaş bitiminden itibaren yüzünün tamamının görünmesi de şartlardan bir tanesidir.
Kimlik Değiştirildiğinde Eski Kimliğe Ne Olur?
Kimlik değiştirme işleminden sonra eski kimlik, kimlik sahibinde kalmaya devam etmektedir. Ancak kullanıma kapalıdır ve geçersizdir. Bunun, diğer geçerli eski kimliklerden ayırt edilebilmesi için Nüfus Müdürlüğünde başvuru işlemini gerçekleştiren memurlar, delgeç kullanarak eski kimlikte bir delik açarlar. Bu delik eski kimliğin geçersiz ve kullanıma kapalı olduğunu sembolize eder. Bu sebeple herhangi bir yok etme işlemine gerek kalmadan kişi eski kimliğini çöpe atabilecektir. Yeni kimliklerin kişiye ulaşımı PTT Kurye ile yapılır ve bu süre bir hafta ile 10 gün arasında değişebilmektedir. Yeni kimliğin kişiye ulaşımı sağlanana kadar, işlemi yapan memurun verdiği geçici kimlik kâğıdı kullanılabilmektedir.
Yeni Kimlikler Ne Zamana Kadar Kullanılabilir?
Yeni kimlikler, temin edildikten sonra kullanılmaya başlanır. Yeni kimlik alındığı günden itibaren kullanım süresi tam 10 yıldır. 10 yıl içerisinde kimlik sahibinin, kayıp, çalıntı, evlilik gibi durumlar dışında tekrar yenilemesi gerekmemektedir. Ayrıca 15 yaşını doldurmadan önce kimliğini almış çocukların, 15 yaşına girdiği zaman fotoğraflı bir kimlik çıkartması gerekmektedir. Bu gibi zaruri ve istisnai durumlar dışında kişinin kimliğini tekrar yenilemesine gerek yoktur. 10 yıl bittiğinde bu kimlikler tekrar eski kimlik olarak değerlendirilir ve yenilenmesi gerekir. Ayrıca yeni kimliğin son kullanma tarihi kimlik kartının üzerinde de belirtilmektedir.