2020 Emekli Maaşı Ne Kadar?
2020 emekli maaşları için yapılan düzenlemeyle en düşük emekli maaşı bin 500 TL’ye yükseldi. Koronavirüs salgını sebebiyle açıklanan destek paketi kapsamında emekli maaşları iyileştirimiş oldu. Buna göre en düşük emekli maaşı, 1000 TL’den bin 500TL’ye yükseldi. Aylık 1000 TL alan bir emeklinin maaşı, yeni düzenleme ile yüzde 50 oranında zamlandı. Torba Yasa olarak TBMM’ye gelen ve Meclis’te onaylanarak kanunlaşan düzenleme, maaşı bin 500 TL’nin altında olan yaklaşık 650 bin SSK, SGK ve Bağ- Kur emeklisini etkiliyor.
2020 En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?
En düşük emekli maaşı bin 256 lira 25 kuruş iken Nisan ayı itibari ile bin 500 TL oldu. Koronavirüs salgını sebebiyle açıklanan destek paketindeki düzenleme ile en düşük emekli maaşı bin 500 TL’ye sabitlendi. Bağ-Kur, SSK ve SGK emeklilerine Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon oranına bağlı olarak zam yapılıyordu. Yapılan iyileştirme ile en düşük emekli aylığı alan grup olan SSK emeklilerine yüzde 20 zam, en düşük bin 418 TL maaş alan Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 6 oranında zam yapıldı.
2020 Bağ-Kur, SSK Ve SGK Emekli Maaşı Kaç TL Oldu?
Bağ-Kur, SSK ve SGK emekli maaşı yüzde 6 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda zamlanarak en düşük emekli maaşı bin 500 TL oldu. Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları Temmuz ve Ocak ayalarında yapılan hesaplamalara göre belirlenir. 2020 Ocak ayında enflasyon oranlarına göre belirlenen ilk 6 aylık dönem için memur emeklilerine 5,49 SSK- Bağ-Kur emeklilerine ise 6,49 oranında zam yapılmıştı. Emeklilik türüne göre Ocak ayında maaşlara yansıyan zamla en düşük emekli maaşları şöyleydi;
- En düşük SSK emeklisi maaşı bin 250 lira 25 kuruş,
- En düşük Bağ-Kur emeklisi bin 728 lira 11 kuruş,
- En düşük memur emeklisi 2 bin 660 lira.
En düşük emekli maaşında yapılan yeni düzenleme ile bin 500 TL taban sınır belirlendi. Düzenlemeden emekli aylığı bin 500 TL’den az olan SSK emeklileri yararlacak. Aynı şekilde emekli aylığı bin 500 TL’den az olan vefat etmiş emekli hak sahiplerinin yakınlarına da aldıkları hisse oranına göre yansıma olacak. Dul ve yetim aylığı alanlar yeni düzenlemeden aldıkları hisse oranında faydalanacak.
SGK Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Emekli maaşı hesaplama e-SGK sistemi üzerinden yapılabilmektedir. SSK, yeni adıyla (4A) SGK emekli maaşı hesaplamaları için Sosyal Güvenli Kurumu’na ait, ‘uyg.sgk.gov.tr’ internet adresine giriş yapılmalı. İlgili sayfaya giriş yapıldıktan sonra karşınıza çıkan ekranda istenen;
- TC Kimlik Numarası
- SSK Sicil Numarası
- Baba Adı
- Nüfus İl
- Doğum Tarihi
Şeklindeki bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve ‘Sorgula’ sekmesine tıklanmalı. Bu adımları takip ederek SGK emekli maaşınızın ne kadar olacağını hesaplayabilirsiniz. Bağ-Kur yani 4B emekli maaşı hesaplaması için e-devlet üzerinden ‘4B Emekli Aylık Bilgisi’ sorgulaması yaparak yaklaşık aylık maaş bilgisine ulaşılabilmektedir.
Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Emekliye ödenecek bayram ikramiyesi Nisan ayının ilk yarısında hesaplara yatacak. Emeklilere yılda iki kez Ramazan ve Kurban Bayram’larında ödenen 1000 TL’lik bayram ikramiyelerinin ne zaman ödeneceği belli oldu. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbir düzenlemeleri içerisinde bayram ikramiyelerinin de erken ödenmesi kararlaştırıldı. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için ödemeler 11 Nisan’da, SSK emekliler için 7-10 Nisan tarihleri arasında bayram ikramiyesi ödemeleri yapılmaya başlanacak. Yaklaşık 12 milyon emekli maaşı alan hak sahibine 1000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenecek. Bayram ikramiyeleri emeklilere maaşlarıyla birlikte ödeniyor.
Emekli bayram ikramiyesi alan ve yararlanan vatandaşlar şöyle;
- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri,
- Şeref aylığı alanlar,
- Şehit yakınları ve gaziler,
- Ölüm aylığı alanlar,
- Terörden zarar gören ve aylık bağlanan kişiler,
- Geçici köy korucuları,
- Vazife ve harp malulüllüğü alan er veya erbaşlar,
- Kore, Kıbrıs, İstaklal Savaşı gazileri,
- Şampiyon sporcular.