Dünyanın en kaliteli safranının üretimi Türkiye’de yapılıyor ve bu kaliteli safranın kilosu 30 bin TL’den satışa sunuluyor.
Üretimi çok zor olan ve dünya üzerinde belli noktalarda üretildiği için kolay bulunamaması sebebiyle dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer almış olan safranın kilosu bugünlerde 30 ila 70 bin TL arasında satışa sunuluyor. Dünyanın en kaliteli safranı ise Türkiye’de üretiliyor. Ülkemizde üretilen bu yerli saf safranın kilosu 30 bin TL’den, yine yerli pilavlık olarak üretilen safranın kilosu ise 150 TL’den alıcı buluyor. İthal olarak getirilen safranın kilosu ise 70 bin TL’den alıcısına ulaşıyor. Fiyatı altın ile yarışan bu değerli ürünün satışı da yine altın gibi gram ile yapılıyor.
Sivas’ta aktar olan Orhun Özfidancı yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirterek, “Safran ağırlıkla Türkiye’de, Afganistan ve İran’da yetişen bir bitkidir. Kokusu güzel olan ve pilav yemeklerine katılan bir bitkidir. Kozmetik ürünlerinde rahatlıkla kullanılabilecek bir üründür. Sakinleştirici özelliği vardır. Hem de kanser tedavilerinde kullanılır. Yerli safran dünyanın en kaliteli safranı olmasına rağmen kilosu 30 bin TL. Tabi safranı kullanan kişiler ne için kullandığını bilen kişiler. Gelip de safran ne kadar dediği zaman 30 Bin liralık ürünü gösterdiğimiz de şaşırıyorlar. Ama pilav için yemeklerde kullanılan safranımız da var, kilosu 150 lira” dedi.
Fiyatını bilmeden almaya kalkanlar şaşırıyor
Fiyatı oldukça yüksek olan safranın fiyatını bilmeden satın almaya kalkanların fiyatını öğrenince çok şaşırdıklarını ifade eden Özfidancı, “Ayıklanmamış olması ve yetiştiği toprağın veriminden dolayı fiyatı yüksek. Zayıflamaya faydası var, tok tutucu özelliği var, metabolizmayı toparlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kanser hücrelerinin yayılmasını önler. Alıcısı ise bilen kişiler. Bilenin dışında birisi sorduğu zamanda şaşırıyorlar. Kulaktan dolma bilgi ile geliyorlar, safranı gösterdiğimiz de ve fiyatının 30 bin Lira olduğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Biz hem alırken hem de satarken zorlanıyoruz. Aldığımız zamanda ya 100 gram ya da 250 gram alıyoruz. Ama satarken de 1 gram halinde satmak zorundayız. Çünkü hem pahalı bir ürün hem de değerli bir ürün. Altınla başa baş gidecek bir ürün zamanla. Kullanımı ise çay usulü demlenir ve içilir” dedi.
Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde beklenmedik bir olay meydana geldi. Ankara'dan gönderilen ve alıcısı bulunmayan bir…
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında 2025 yılı için hazırlanan rekor…
Azerbaycan Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, Kazakistan'ın Aktau kentinde düşmesi sonucu trajik bir kazayla…
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, küçük Narin Güran'ın ölümüne ilişkin davada yeni bir aşamaya geçti.…
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava süreci, Narin Güran'ın trajik ölümüyle ilgili ağır…
Baykar ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen yerli İHA-122 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze, Bayraktar…