Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Restorasyon Sonrası 150 Bin Ziyaretçiyi Ağırladı
UNESCO tarafından Türkiye’de koruma altına alınan ilk yapı olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere kapılarını açtı. ‘Anadolu’nun El Hamrası’ olarak bilinen bu tarihi yapı, açıldığı günden bu yana 150 bini aşkın ziyaretçi tarafından ziyaret edildi.
1228 yılında Anadolu Selçukluları döneminde Mengücekli Beyliği tarafından inşa edilen ve dünyada eşi benzeri olmayan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, UNESCO tarafından koruma altına alınan Türkiye’deki ilk eserdir. 10 bin bezeme ile süslü bu muazzam yapı, tarih boyunca heybetini korumuş ve Evliya Çelebi’nin ‘Methinde diller kısır, kalem kırıktır’ sözleriyle övgüyle bahsedilen bir eserdir.
Restorasyon süreci hakkında bilgi veren Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, ‘2009 yılından itibaren başlayan kamulaştırma işlemleri 2015 yılında tamamlandı ve restorasyon çalışmalarına başladık. Amacımız, camiye sadece ayakta tutmak değil, yeni fonksiyonlar kazandırmaktı. Bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişi bu tarihi eseri ziyaret etti’ dedi.
Darüşşifa bölümünde gerçekleşen hassas restorasyon çalışmaları, tarih boyunca bir tedavi merkezi olarak kullanılmış bu bölümün eski işlevine kavuşturulmasını amaçlıyor. Karaca, ‘Burada musiki ve su sesiyle yapılan tedaviler tarihi tedavi yöntemleri arasındadır. Şu an bu yöntemleri tekrar aktif hale getirmek için çalışmalar yapmaktayız’ şeklinde konuştu.