Delik Tepe esrarengizliğini koruyor
Sivas’ın Hafik ilçesinde yer alan Delik Tepe Höyüğü ve bu höyüğün adını aldığı tepedeki insan yapımı tünel esrarengiz halini koruyor.
Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Durulmuş köyü yakınlarında bulunan ve Delik Tepe olarak bilinen tünel buraya gelen ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Büyük bir höyüğün üzerinde yer alan ve uzaktan bakıldığında ise delik şeklinde görülen tünel merak konusu olmaya devam ediyor. Tepe üzerinde yaklaşık 20 dakikalık bir tırmanışın ardından tünelin girişine ulaşılıyor. İnsan yapımı olduğu belirlenen tünelin tarihin hangi döneminde ve kimler tarafından açıldığı ise tam bilinmiyor. 30 derece eğimle açılmış olan bu tünel 152 basamaktan oluşuyor. Tünelin kalan iç kısmı ise toprak ve kayalarla kapanmış haldedir. Tünel içinde sadece 34 metre derinlik ve 55 metre uzunluğuna kadar giriş yapılabiliyor. Tünelin kapalı olan devam kısmında ne olduğu ise bilinmiyor. Tünelin gizli bir geçit olarak hazırlandığı ve höyüğün içinde bulunan bir yer altı şehrine açıldığı konusunda söylentiler var.
“Ermenilerden kalma bir köy”
Durulmuş köyü sakinlerinden Bülent Özkan (60), tünelde iç kısmında doğru ilerlenmediğini belirtip “Tekirdağ’da yaşıyorum. Bu köye 5-6 ay önce geldim. Buraya geldikten sonra delik tepenin ve delik tepenin karşısında bulunan Kalem köy diye bir yerler var. Buralar köyde konuştuğum yaşlı adamların anlattığı bilgiye göre, Ermenilerden kalma bir köy ve hatta bizim köyün isme Gevre daha sonra değiştirilmiş Durulmuş köyü olmuş. Bu Gevre de Ermenilerden kalma bir köy olduğu için ismi Ermeni bir köyü. Ben geldikten sonra Delik Tepe’ye çıktım baktım. Yüksek bir tepe. Tepenin tam üstünde büyük bir girişi var ama yağmurdan dolayı topraklar falan gelmiş, merdivenler kapanmış. Aşağı inilmiyor. 10-15 merdiven inebildik. Daha sonrasına inemedik.”dedi.
“Bu delik gizli bir geçit olabilir”
Özkan, Delik Tepe tünelinin bir yerleşim alanına açılan gizli bir geçit olabileceğini belirtip, “İçine bir taş attık. Taş belki de 10-15 saniye gittikten sonra cup diye bir ses geliyor. Demek ki oranın dibinde bir su var. Delik tepenin öbür tarafında da mağaralar var. İnsanlar burada yaşamış. Kalem köye gittik orada da kilise falan var. Yıkılmış belirtileri de var onların. Kalem köydeki mağaralarla Delik Tepedeki mağaralar birbirine karşılıklı bakıyor. Orada insanların yaşantısının olduğu belli. Büyük bir ihtimalle o suyun karşı Kalem köye bağlantısı var. Herhalde orası büyük bir tüneldi. Oradan geçmelerini sağlıyorlardı. Zamanla orası demek ki su doldu ama büyük bir ihtimalle orası bir tünel. Tabi ki çok ilginç bir yer. Görüntüsü de çok güzel bir yer. Araştırılıp tarihçesinin öğrenilmesi lazım” şeklinde konuştu.