Coronavirüsten Ölenlere Ne Yapılıyor?
Coronavirüsten hayatını kaybeden kişiler hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerekli açıklamaları Bilim Kurulu toplantısının ardından gerçekleştirmiştir. Coronavirüs bilim kurulu toplantısının gündeminde olan vefat eden kişilerin nakilleri ve cenazeleri hakkında kamuoyu bilgilendirilmiştir. Bilim kurulu tele konferans görüşmesinden sonra Bakan Fahrettin Koca Coronavirüsten ölenler için özel bir defin işlemi yapılmadığından bahsetmiştir. Bugüne kadar sağlık kurumlarının bulaşıcı hastalık sebebi ile hayatını kaybetmişler insanların defin işlemleri için yaptıkları tedbirler Coronavirüsü yüzünden hayatını kaybeden insanlara da uygulanacağı Bilim Kurulu toplantısının ardından halka bildirilmiştir.
Coronavirüs Cenazeleri Nerede Muhafaza Ediliyor?
Coronavirüsü cenazelerinin muhafazaları her cenazede olduğu gibi sağlık kuruluşunun morg bölümüne götürülür. Hastalığı yayma durumları olan cenazeler korunaklı kıyafeti bulunan çalışanlar vasıtasıyla morg bölümüne kaldırılır. Gasil hane çalışanları eldiven, N95 maske, gözlük ve yüz koruyucu, sıvı geçirmez önlük kullanmak zorundadır. Definler hakkında Sağlık Bakanlığı tüm sağlık kurumlarında geçerli olan tedbirleri hakkında personele gerekli eğitimleri de vermektedir. Cenazeler ceset torbasına konduktan sonra defin işlemleri için mezarlığa götürülmektedir. Farklı ülkelerde yöntemlerden birbirinden farklılık gösterebilir.
Coronavirüsten Ölenler Nasıl Defnediliyor?
Coronavirüsten hayatını kaybeden kişiler Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu morg ve defin hizmetlerine yönelik karar doğrultusunda işlemleri gerçekleştirmektedir. Bu sebeple defin işlemlerinde dikkat edilen hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Ölen kişide kovid-19 tanısını pozitif ise ceset torbası ile gömülür.
- Gasil hane çalışanları tüm koruma önlemlerini eksiksiz yerine getirmelidir.
- Görevli personel eldiven, N95/FFP2 maske, gözlük/yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır.
- Tüm kullanılan malzemeler sağlık kurumlarında belirlenen alanlarda bulunan tıbbi atık kutularına atılır.
- Cenaze yıkama alanı özel yöntemler ile enfeksiyona karşı temizlenir.
- Yıkama alanları 1/10 ölçek çamaşır suyu veya klor ile dezenfekte edilmelidir.
- Tüm personele standart enfeksiyondan korunma eğitimi verilmektedir.
- El hijyeni, maske, koruyucu kıyafet antiseptik dezenfektan kullanımları hakkında broşür, afiş ve eğitimler ile Coronavirüsten ölenler için tam korunaklı bir defin işlemi gerçekleştirilir.
Coronavirüsü Hakkında Uzman Görüşleri
Coronavirüsü ölümleri hakkında uzman görüşleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre değerlendiren St. Andrews Üniversitesi’nde görevli Uzmanı Doktor Müge Çevik, yaklaşık 18 ay içerisinde tüm Dünya’da salgın hızla yayılmaya devam ederek ölüm oranlarını arttırarak bu durumun sonucunda 80 milyona yakın insan ölebileceğinden bahsetmiştir. Ölüm artışları hızlı bir ivme ile yükselmeye devam ederse önüne geçilemez bir savaş yaşanacağı ve salgın için yapılan yatırımların yetersiz olduğunu düşünmektedir. Başarısız olunan sağlık sistemlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin çözüm olabileceğini açıklamıştır.
- Bill Gates, Dünya’nın coronavirüs salgını ile başa çıkabilmesi için sağlık sistemlerinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini düşünmektedir. Ayrıca 1918 İspanyol gribi dünya için ders çıkarılması gereken bir salgın olduğundan şuanda dünya nüfusunun yaklaşık 3’te 1’inin bu hastalığı geçirebileceğini ve sağlık sisteminde yapılan değişiklikler ile insan hayatının kontrol altında tutulabileceğini sözlerine ekledi.
Coronavirüsü Nasıl Öldürür?
Coronavirüs ölümü nefes tıkanıklığı ile başlayarak ciğerlerin oksijensiz kalmasıyla insan hayatını sonlandırmaktadır. Bu yüzden akciğerlerin sağlıklı olması bireyler adına çok önemlidir. Coronavirüsü akciğerlerdeki hücrelere etki ederek insanların nefes alışlarında tıkanmalar ve güçlükler yaşatmaktadır. Coronavirüsten ölen insanlar boğulma sonucu hayatını kaybetmektedir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin zayıf vücut dirençleri virüs ile savaşırken daha fazla etkilenmektedir. Hasta zaten kronik bir hastalık sebebi ile savaş halindeyken Coronavirüsü’e daha fazla dayanamaz. Kronik hastaların risk taşımışının ana sebeplerinden biri ise düşük bağışıklık sistemidir. Kişiler bağışıklık sistemlerinin zayıf olması yüzünden virüse karşı direnç sağlayamazlar.