Coronavirüs Nasıl Yayılıyor?
Coronavirüs en çok temas yolu ile bulaşmaktadır. Enfekte olmuş kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile çevreye yayılan solunum sekresyonlarının direkt olarak solunması yoluyla ya da yüzeylere bulaşmış olan virüsün eller ile alınıp burun veya ağıza temas edilmesiyle indirekt yoldan bulaşır. Bununla birlikte Coronavirüsün içilen sudan ve solunan virüslü havadan da bulaşabildiği tespit edilmiştir. Diğer zarflı virüslerin tersine gastrointestinal sistem şartlarına dayanıklıdır ayrıca fekal-oral yolla da bulaşabilir. Virüsün solunum yoluyla bulaşması için hasta kişi ile 1 metre çapındaki alanda bulunmak birebir temas kabul edilmektedir.
Grip, Soğuk Algınlığı ve Coronavirüs Arasındaki Fark Nedir?
Grip, soğuk algınlığı ve Coronavirüs’ün aralarındaki fark kolay bir şekilde ayırt edilememektedir. Çoğunun belirtileri birbiriyle büyük oranda aynıdır. Grip virüslerle oluşur, bir solunum yolu infeksiyonudur. Etkeni influenza virüs grubundandır. Teşhis için yapılan laboratuvar testleri mevcuttur. Ağır seyreder ve pnömoni (zatürre) gibi birçok komplikasyonlar gelişebilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış ve kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül boyuta ulaşma riski mevcuttur. Aşısı vardır, antibiyotiğin tedavide yeri yoktur. Tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı halk arasında nezle diye bilinir, solunum yolu infeksiyonudur, daha çok üst solunum yollarında bulunur. 200 farklı çeşit virüs etken olabilir, bu virüsler rhinovirusler, Coronavirüsler parainfluenza virüsleri, respiratuar sinsial virüslerdir. Teşhis için yapılan laboratuvar testleri vardır. Hafif ve fazla ağrı olmadan seyreder. Tedavisi için doktorlar tarafından ateş düşürücü, bol sıvı, iyi beslenme ve istirahat önerilir. Kendiliğinden iyileşir, tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur, antiviral ilacı yoktur. Coronavirüsler, insan ve hayvanlarda enfeksiyona neden olur. Soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonuna en sık neden olan virüstür. 2002 yılına kadar iki Coronovirüs tipi (HCoV-229E, HCoV-OC43) insanlarda solunum yolu enfeksiyonuna neden olurken, 2002 sonunda Çin’in Guangdong şehrinde diğer tiplerden farklı olarak daha ağır enfeksiyona neden olan yeni bir Coronavirüs “Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus” (SARS-CoV) tanımlanmıştır. Daha sonra bu virüs insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılmış, 8.000’in üzerinde kişi enfekte olmuştur. Enfekte olan hastaların %10’u kaybedilmiştir. 2002 yılında ortaya çıkan bu tip virüs 2003 yılında aniden yok olmuştur. 2012 yılında ise bu kez Suudi Arabistan’da kendini gösteren virüs, 27 ülkeye yayılıp 2.500 kişiyi enfekte etmiştir ve vakaların %34’ü ölümle sonuçlanmıştır. 31 Aralık 2019 ile 3 Ocak 2020 arasında Çin’in Hubei Eyaleti, Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve çok türde canlı hayvanın satıldığı pazarda 44 kişide hemen hemen aynı zamanlarda pnömoni gelişmiştir ve yeni bir virüs sonnucu salgın olasılığı Çin ulusal yetkilileri tarafından 3 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilmiştir. Coronavirüsü grip ve soğuk algınlığından ayırt eden özelliği %400 daha hızlı bulaşıyor olması %300 daha öldürücü olmasıdır.
Coronavirüs’den Korunma Yolları Nelerdir?
Coronavirüs’den korunabilme yolları aşağıda sıralanmıştır:
- Alkol bazlı sıvılar veya sabun ve su kullanarak eller sık sık temizlenmelidir,
- Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünler tüketilmemelidir,
- Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır,
- Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun bükülmüş dirsek içi veya mendil ile kapatılmalı, daha sonra mendil çöpe atılmalı ve eller yıkanmalıdır,
- Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk yaşayan bireyler, bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve yakın zamanda seyahat etmişlerse doktor ile paylaşmalıdırlar,
- Toplu taşıma, market, eczane gibi kalabalık ortamlarda kensinlikle maske kullanılmalıdır.
Coronavirüs’de Risk Grubunu Kimler Oluşturur?
Coronavirüs rik grubunu özellikle 60 yaş üstü kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar ve çocuklar oluşturmaktadır.
Coronavirüs Kuluçka Süresi Ne Kadar?
Coronavirüsün kuluçka süresi bilim insanlarına göre 14 gündür. Kuluçka süresinin sonunda Coronavirüs belirtilerinin şiddeti hissedilebilir derecede artmaktadır.