Coronavirüs Nasıl Fark Edilir?
Coronavirüsler insanlarda ve hayvanlarda hastalığa sebep olduğu bilinen bir virüs grubudur. 2019 yılının aralık ayında keşfedilen yeni tip coronavirüsün sebep olduğu hastalık covid-19 hastalığı olarak adlandırılmıştır. Ortaya çıktığı tarihten itibaren hızla yayılan coronavirüs salgını 2020 yılı nisan ayı itibari ile toplam 204 ülkede görülmüştür. Her gün binlerce insanın ölümüne sebep olan bu virüse karşı birçok ülke mücadele çalışmalarına başlamış ve gerekli yaptırımların uygulanmasına karar vermiştir. Bu uygulamalar kapsamında insanların sosyal mesafelerini korumaları ve temastan kaçınmaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Coronavirüs hakkında şu ana kadar yapılan araştırmalar sonucunda virüsün damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Bu nedenle bireyler öksürürken, hapşırırken veya konuşurken havaya yayılan damlacıklar sebebiyle virüs diğer insanlara bulaşmaktadır. Bununla birlikte virüsün bulaştığı yüzeye temas edilmesi sebebiyle de virüs bulaşabilmektedir. Öte yandan coronavirüs semptomları olarak saptanan ortak semptomların da bireylere duyurulması ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmaktadır.
Coronavirüs Nedir?
Coronavirüs insanlarda ve hayvanlarda görülen ve solunum yolu hastalıklarına ve SARS hastalığına sebep olarak ölümcül olabilen virüslerdir. Bununla birlikte yeni tip coronavirüs olarak adlandırılan virüsün sebep olduğu hastalığa covid-19 hastalığı adı verilmiştir. İlk olarak Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede buradan diğer ülkelere de yayılan bu salgın hastalık 2020 nisan ayı itibari ile 204 ülkede görülmüştür. Yeni tip coronavirüs için henüz onaylanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Coronavirüs olarak adlandırılan virüsün sebep olduğu covid-19 hastalığı için risk grubunda bulunan bireyler bağışıklığı zayıf olan bireyler ve kronik hastalığı bulunan bireylerdir. Hastalığın öldürücülük oranı bu özellikleri bulunan insanlarda diğer insanlara oranla daha fazladır.
Coronavirüs Belirtileri
Yeni tip coronavirüs hakkında yapılan açıklamalar kapsamında bu virüsün vücuda girdiğinde meydana gelen belirtiler de açıklanmıştır. Şu ana kadar tespit edilen vakaların büyük çoğunluğunda ortak şekilde görülen semptomlar, coronavirüs semptomları olarak kabul edilmiştir. Buna göre coronavirüs semptomlarından hafif semptom olarak belirlenenler şunlardır:
- Yüksek ateş
- Öksürük veya kuru öksürük
- Nefes almada zorluk
- Ağrı
- Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- İshal
Bu semptomlar genellikle hafif semptomlar olarak belirlenmiştir ve yavaş yavaş belirmeye başlarlar. Öte yandan ağır semptom olarak belirlenen semptomlar, insanların daha önceden sahip oldukları bazı rahatsızlıkların bu virüs nedeniyle daha şiddetli yaşanmasına sebep olmaktadır. Buna göre ağır semptomlardan bazıları şunlardır:
- Yüksek tansiyon
- Zatürre
- Kalp rahatsızlıkları
- Diyabet
İnsanların yaklaşık %80 oranındaki kısmı hastalık sırasında özel bir tedavi gereği duymadan iyileşebilmektedir. Her 6 kişiden 1’i ağır hastalık geçirmektedir. Yaşlı insanlar ve altta yatan başka hastalıkları bulunan insanların hastalığı ağır geçirmeleri ve bu semptomların ağır olanlarına sahip olma ihtimalleri daha fazladır. Bu semptomlar görüldüğü anda tıbbi yardım alınmalıdır.
Coronavirüs Korunma Yolları
Coronavirüsten korunmak için öncelikle virüsün vücuda girmesinin önlenmeye çalışılması gerekir. Bunun için tıbbi maske, eldiven ve dezenfektan kullanımı önem arz etmektedir. Bununla birlikte sosyal mesafenin korunması ve insanlarla temastan kaçınılması da korunma adına atılabilecek önemli adımlardandır. Coronavirüsten korunmak için eller en az 20 saniye boyunca ve kaliteli sabunlarla güzelce yıkanmalıdır. El yıkama işlemi, virüsün ellerle taşınarak ağız, burun ve göz gibi vücudun açık kısımlarına temas edilerek hastalığa yakalanma ihtimalini ciddi anlamda azaltmakta ve önlemektedir.
Coronavirüs Tedavisi
Coronavirüs tedavisi için birçok ülkede gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Coronavirüs semptomları ve coronavirüsün bulaşma yolları belirlenerek kamuoyuna duyurulmuştur. Bununla birlikte coronavirüs tedavisi için kullanılacak aşının geliştirilmesi için gerekli araştırma ve çalışmalar da başlamıştır. Ancak şu an için onaylanmış bir tedavi bulunamamıştır.