Coronavirüs Kıyafetten Bulaşır Mı?
Coronavirüsün bulaşıcılığı ve farklı yüzeyler arasındaki yaşam süreleri ile ilgili kesin bilgiler sunulamıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre virüsün yaşam süresi birkaç saat ile birkaç gün arasında farklılık gösterebiliyor. Çin’den gelen açıklamalarda Çinli uzmanlar, virüsün kumaşlar üzerindeki yaşam süresinin 2 gün olabileceğine dair söylemlerde bulunuyor ancak bazı uzmanlarda henüz bu şekilde doğrulanmış bir bilginin olmadığını söylüyor. Yani coronavirüs kıyafetten bulaşır mı sorusunun cevabı kumaşta yaşama süresi tam olarak bilinemediğinden dolayı konu araştırıldığında farklı uzmanlar tarafından verilen farklı cevaplarla karşılaşılabiliyor. Ancak bu sorunun cevapları arasında dikkat edilmesi gereken bir noktaya değiniliyor. Eğer kişi virüs bulaşmış bir kişinin temas ettiği bir kıyafete elle temas eder ve elleriyle de ağız ve burun kısmına dokunursa virüsün kişiyi enfekte edebiliyor.
Koronavirüs Giysilerde Yaşayabilir Mi? Eğer Yaşayabiliyorsa, Uzun Bir Süre Kalıyor Mu?
Koronavirüsün giysilerdeki yaşam süresi üzerine farklı bilim insanlarının farklı görüşleri mevcut. Bazı uzmanlar giysi temizliğine verilen önemin arttırılması gerektiğini düşünürken bazıları ise bu ihtimalin çok yüksek olmadığını savunuyor. Yine yapılan açıklamalarda yüksek nem içeren ve sert yüzeyli ortamlarda yaşama süresinin arttığı belirtiliyor. Dışarı çıkarken giyilen giysiler ile ilgili yapılması gerekenler ise;
- Saralyn Mark, giysileri ev içinde bulunulan zaman da dahil olmak üzere giyilen kıyafetlerin birkaç kez değiştirilmesi ve alkol bazlı deterjan ve sıcak su işbirliği ile yıkanması gerektiğini söylüyor.
- Aynur Eren Topkaya, sokakta giyilmiş dış giyim (mont, ceket vb.) giysilerinin dışarıda havalandırılması, diğerlerinin ise 60 derece ısı ve deterjan ile yıkanmasının yeterli olacağını söylüyor. Ayakkabılar ise diğer ayakkabılar ile temasa geçirilmeden önce nemlendirilmiş ve deterjanlı bir bezle silinebileceğini belirtiyor.
Paketlerden Koronavirüs Kapılır Mı?
Koronavirüsün paketten bulaşma riski konusunda daha iç açıcı açıklamalar mevcut. İnternet üzerinden yani uzaktan yapılan alışverişlerde paketten virüs bulaşma olasılığı çok yüksek olarak görülmüyor. Alıcının paketteki virüs tarafından enfekte edilebilmesi için öncelikle bir kişideki virüsün pakete bulaşması ve birkaç gün süren sevkiyatlar sırasında da virüsün canlılığını koruması gerekiyor. Bunun olasılığının da temas ve hava yoluna göre daha düşük olduğu belirtiliyor. Ancak riskin düşük olması bu tarz alışverişlerin risk oluşturmadığı anlamına gelmiyor. Bu nedenle internet alışverişi yapmak isteyenlerin öncelikle alışveriş yapacakları marka veya mağazaların paketleme süreçleri hakkında bilgi almaları, ürün ellerine ulaştıktan sonra da gerekli temizliği yapmaları gerektiği belirtiliyor. Sonuç olarak coronavirüs kıyafetten bulaşır mı sorusunun cevabı gibi paketler ile ilgili de tahminler sunuluyor ancak kesin bir bilgi verilemiyor.
Virüslü Yüzeyden Koronavirüs Bulaşır Mı?
Korona virüsünün yüzeyler aracılığıyla bulaşma konusu da virüs ile ilgili tartışılan konular arasında bulunuyor. Bu konu ile ilgili de uzmanlardan kesinlikle bulaşır veya asla bulaşmaz gibi net bilgiler alınamıyor. Yüzeylerde bulunan virüsler bazı çözeltiler kullanılarak inaktif hale getirilebiliyor. Bu nedenle yüzeylerin temizliği büyük bir önem taşıyor. Özellikle sıklıkla dokunulan kapı kolları, musluklar gibi yüzeyleri gün içinde sık sık temizlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra el hijyenine de özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Virüslü yüzeye dokunulduğunda temas sırasında virüsle karşılaşmış olunsa bile ağız, burun ve göz çevresine dokunulmadığı sürece virüs kişiyi hasta edemiyor. Bu nedenle el temizliği büyük önem arz ediyor.
Koronavirüsün Sevdiği Koşullar
Koronavirüsün sevdiği ortamlar yine uzmanlar tarafından detaylıca araştırılan bir konu. Yapılan araştırmalardan edinilen bilgilere göre de virüs rüzgârın çok olmadığı, sıcaklığı orta seviye, nem oranı yüksek ve sert yüzeylerde daha uzun süre yaşayabiliyor. Ancak yapılan araştırmalar çok yeni olduklarından dolayı coronavirüs kıyafetten bulaşır mı gibi birçok sorunun net olarak cevaplanabilmesi ve yüzeylere göre yaşam sürelerinin öğrenilebilmesi için daha birçok test uygulanması ve deneylere devam edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor.