Coronavirüs İlacı Bulundu mu?
Coronavirüsün ilacının bulunması üzerine uzun süredir alanında uzman doktorlar çalışma yapmasına rağmen, henüz tüm dünyada herkes üzerinde uygulanabilecek net bir bulunmamaktadır. Coronavirüs ilacı için ilk çalışmalar, virüsün ilk çıkıp tüm dünyaya yayıldığı Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılmıştır. Fakat virüsün sürekli mutasyona uğraması, geliştirilen tedavi yöntemlerini daima manipüle etmektedir.
Coronavirüs Aşısı Ne Zaman Uygulanmaya Başlanır?
Coronavirüsün aşısı ile ilgili birçok ülkede geliştirme uygulamaları devam etmektedir. Ayırt edilmesi gereken konu Coronavirüs ilacı ile Coronavirüs aşısının farklı şeyler olduğudur. Coronavirüs ilacı, virüs için yapılan test sonuçları pozitif olan hastaya uygulanacak kesin tedavi yöntemidir. Coronavirüs aşısı ise, salgına henüz yakalanmamış negatif bireylerin virüs ile temasına karşın vücudun bağışıklık kazanması içindir. Bu yönde yapılan çalışmalar devam etmekte olup, uzmanlara göre yeni yıldan önce aşının piyasaya sürülmesi mümkün değildir. Ankara Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (UNAM) görevli Doç. Dr. Urartu Şeker’de aşının yakın zamanda bulunamayacağına dair görüşünü belirtmiştir. Belirli zamanlarda piyasaya Coronavirüs ilacı olarak sürülen ürünler de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından incelenmekte, şayet tedaviye dair klinik bulgu yok ise ilgili birimleri bilgilendirmektedir. Aynı zamanda hem batı hem de geleneksel ilaçları içeren ve devam etmekten olan birkaç klinik çalışma olduğunu, klinik bulgular elde edilir edilmez güncellenmiş bilgilerin verileceğini WHO kendi sitesinden dünyaya duyurmuştur.
Antibiyotikler Coronavirüs Tedavisinde Etkili midir?
Antibiyotiklerin Coronavirüs tedavisinde etkili olduğuna dair bir klinik bulgu bulunamamıştır. Antibiyotikler virüslere karşı değil, sadece bakteriyel enfeksiyonlar üzerinde çalışmaktadırlar. Buna karşın Covid-19 bir virüstür, yani bu dönemde Coronavirüs ilacı hariç gereksiz antibiyotik kullanımı sadece vücuda zarar vermektedir. Antibiyotik, sadece bakteriyel bir enfeksiyonu tedavi etmek için doktor tarafından önerildiği takdirde kullanılmalıdır.
Coronavirüs Tedavisi İçin Dünya Çapında Yapılan Çalışmalar Neler?
Coronavirüsün tedavisinde kullanılmak üzere dünyada yapılmakta olan çalışmaların en olumlu seyirde izleyenlerinden biri de Avusturalya Queensland’deki Klinik Araştırma Merkezi’nde yürütülmektedir. Queensland’deki uzmanlar virüs dünyayı etkisi altına almaya başladığı andan itibaren çalışmaktadırlar. Uzmanlar, geliştirilen ilacın hali hazırda birçok hastada denendiğini ve bu kişilerin sağlık durumunun düzeldiğini belirtiyor. Araştırma Merkezi Direktörü Profesör David Paterson yaptığı açıklamada sıtma ve HIV tedavisinde kullanılan iki ilaçtaki etken maddelerin kombinasyonunun koronavirüs tedavisi için laboratuvarda etkisiz hale getirildiğini, bu kombinasyonun koronavirüs üzerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte bir çalışma haberi de Hindistanlı doktorlardan gelmiştir. Doktorlar, anti-viral kokteyl ile Coronavirüsü durdurmayı başarabildiklerini açıklamışlardır. Kokteylde kullanılan etken maddeler arasında Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir ve Klorokine bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemi Hindistan’da ilk olarak, ülkeye turistik amaçla gitmiş fakat virüse yakalanmış bir İtalyan çift üzerinde uygulanmış ve başarıyla sonuçlanmıştır. Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari bu vakada erkek hastanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu ve buna rağmen kurtulduğunu aktarmıştır.
Antikor Üretim Çalışmaları Hangi Aşamadadır?
Antikor üretimini çalışmalarında ilk aşamayı Hollandalı bilim adamları başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Coronavirüs ilacının kesin bulunup uygulanma süresine kadar geçecek kritik zaman diliminde Rotterdam Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht’teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başardı ve ilk önce kendi bünyelerinde deneyleri gerçekleştirerek oluşabilecek olumsuzluklara karşı denekleri tehlikeye atmadı. Bu antikor, Covid – 19’a özel anti-viral bir ilaç üretilmesini ve bireylerin hastaneye gitmeden kendi kendilerini test etmelerini sağlayabilir. Üretilen antikor başarılı olsa da Dünya Sağlık Örgütü tarafından henüz numune testi yapılmadığı için piyasaya sürülememiştir.