Bir Zanaatkarın Hikayesi: Durmuş Dede’nin Bakır İşçiliği

Kahramanmaraş’ta derin tarihî kökleri olan bakırcılık sanatını sürdüren 75 yaşındaki Durmuş Dede, altı on yıldır bu meslekten geçimini sağlıyor. Bakırcılığa 10 yaşında başlayan Dede, gün boyu atölyesinde çalışarak bakır sahanlar, bardaklar ve daha birçok ürünü şekillendiriyor. Bu ürünler, Kahramanmaraş’taki dükkanlarda satılarak geniş bir kitleye ulaşıyor.
Durmuş Dede, el emeği ile yarattığı her bir parçada geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Gelişen teknoloji ve seri üretimin artmasıyla birlikte bu geleneksel mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirtiyor.
’60 yıldır bu işin ustasıyım’, diyor Dede. Mesleğe çok küçük yaşlarda başladığını ve bakır işçiliği konusunda geniş bir yelpazede ürünler ürettiğini ifade ediyor. Turistik bakır eşyalar başta olmak üzere, pek çok farklı ürünü kendi elleriyle yaptığını söylüyor. Ayrıca, mesleğin zorluklarına değinen Dede, usta olmanın herkesin harcı olmadığını, kendi ürettiklerini sadece yerel düzeyde sattığını ve eserlerinin Kahramanmaraş dışına çıkmadığını anlatıyor.
Metehan Nazlı