Bebeklerde Kusmayı Ciddiye Alın
Bu konuda açıklamalarda bulunan Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Hülya Seçkin, yeni doğan bebeklerde birçok davranış gibi kusma olayının da normal olarak karşılanabileceğini söyledi. Dr. Hülya Seçkin bebeklerde kusma olayının çok yoğun olarak görülmesi durumunda bebeğin kontrol edilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Bebeklerde yoğun ve çok sık meydana gelen kusmaların bazı hastalıkların belirtisi olabileceği de ifade edildi.
Dr.Hülya Seçkin bebeklerin %80’inin doğduktan sonraki ilk üç ayda beslenme olayından sonra mutlaka kustuğunu ve bunun normal karşılaması gerektiğini belirterek ailelerin bu konuda tedirgin olmamaları gerektiğini söyledi. Bebeklerde pek hoş olmayan bu kusma olayının dikkat edilmesi gereken noktası ise kusmanın çok sık meydana gelmesi ve çok şiddetli olmasıdır. Bu durumda bebek kontrol edilmek üzere bir sağlık kurumuna götürülmelidir.
Dr. Seçkin bebeklerde çok sık kusmanın meydana gelmesinde bebeğin yanlış beslenmesinin etkili olabileceğini söyleyerek bu konuda özellikle annenin kendi beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Yeni doğan bebeklerde yemek borusu ile mide arasında yer alan sfinkterın olgunlaşmamasından kaynaklanan ve burada biriken mukusun atılması şeklinde meydana gelen kusmalar görülebiliyor. Sonraki aylarda bebeklerde beslenme sırasında süt veya mama alınırken hava yutulması sebebiyle kusma gerçekleşebiliyor. Bunun yanında bebek kilo alsın diye anneler olması gerekenden çok daha fazla süt veya mamayı bebeğe verebiliyor. Bu da bebeğin midesini zorladığı için kusma söz konusu oluyor. Bu durumlarda annelerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, bebeklerin beslenmesi sırasında hava yutmamasına dikkat edilmesi ve beslenmeden sonra gazın çıkarılması gerekmektedir.
Dr.Hülya Seçkin çok yoğun kusan bebeklerde öğürtülerin fazla olması, fışkırır şekilde kusma ve kusmuğun burundan gelmesi gibi durumların görülebileceğini bu durumda bir doktora başvurulmasının tedbir amaçlı uygun olacağını belirtti. Bebeklerde mide bulantısına bağlı olarak ten renginde solukluk, huzursuzluk ve tedirginliğin meydana gelebileceği ifade edildi.
ÇOK SIK KUSAN BEBEKLERDE KUSMALAR KONRTOL EDİLMELİ
Bebeklerde kusmanın sebepleri üzerine de açıklamalarda bulunan Dr. Seçkin bu kusmaların psikolojik olabileceğini belirtti. Bebeğin anneden yeterince ilgi görmemesi, annenin gergin ve sıkıntılı olması gibi sebeplerin bebeklerde kusmaya sebep olabileceği belirtildi. Bebeğin annedeki bu sıkıntılı durumları hissederek kusma şeklinde tepki geliştirebileceği ifade edildi.
Bebeklerde kusma olayının sürekli takip edilmesi ve bu olayın normal olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, menenjit hastalığı gibi hastalıkların belirtileri arasında ilk sıralarda kusma gelmektedir. Bebeklerde kusmanı bir hastalığın belirtisi olup olmadığının anlaşılması için kusma önleyici ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. Bu durum sadece kusmanın önüne geçer fakat asıl hastalığa ulaşılmasına engel olabilir. Bu sebeple doktora danışmadan çocuklarda mide bulantısı ilacı kullanmak uygun değildir.
Dr.Hülya Seçkin bebeklerde kusmanın önüne geçilmesi için bazı tedbirler alınabileceğini söyledi. Bunlar arasında bebeğin beslendikten sonra hemen yatırılmaması, ağlarken beslenmemesi, bebeğin beslenmeden sonra bir süre dik tutulup gazının çıkarılması gibi tedbirler bebeklerde kusmanın önüne geçebilmektedir.