Altınyayla ilçe tanıtım rehberi
Altınyayla İlçe Belediye Başkanı: Necmettin Mermer
Altınyayla İlçe Nüfusu: 9.309
Altınyayla İlçe Posta Kodu: 58470
Eski yerleşim yerlerinden birisi olan Altınyayla ilçesi topraklarında Roma, Mezopotamya, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerini ağırlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında ve 1882 yılları arasında Sivas ili 4 ana sancak, 26 kaza, 247 nahiyeden oluşmaktaydı.
Merkez sancaklardan biri de Tonus yani Altınyayla ilçesidir. 1972 yılında yapılan genel isim değişikliğinde adı Altınyayla olarak değiştirilmiştir. İlk belediye teşkilatı 1972 yılında kurulmuştur. 1990 yılındaki yapılan değişiklikle İlçe statüsüne geçmiştir. Başören köyündeki Kuşaklı ören yeri ilçenin en önemli turizm alanıdır. Hititler döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Ahşap işçiliği ile meşhur olan Altınyayla camii ile ilçenin tarihi değeridir.
Altınyayla İlçesi Sivas’ın Neresindedir?
Altınyayla ilçesi yaylaları ile bilinen bir ilçedir. Arazisinin yüzde 70’i yayla, yüzde 30’u dağlıktır. Kuzeydoğusunda Ulaş ve il merkezi, kuzeybatısında Şarkışla, Güneybatısında Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesi ve Güneydoğusunda Kangal bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesinin karasal iklimi hakimdir. İlçenin etrafı dağlar ve yaylalar ile çevrilidir. Güneybatısı Tonus Dağı, Güneyi Mergesen Yaylası ve İncecik Yaylası, Kuzeyi Tonus ovası, doğusu Yücekaya Yaylası, güneydoğusu ise İbicek Yaylası ile çevrilmiş durumdadır.
İlçenin halkı tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktadır. Tarım için gerekli olan su Doğupınar göleti, Altınyayla göleti, Güzeloğlan göleti ve Deliilyas göletinden sağlanmaktadır. Doğupanır köyünde yapıları süren Deliilyas ve Gazibey barajları ile halkın rahatlatılması söz konusudur.
Sivas Altınyayla Haritası :