Adana ve Mersin’de Limon İhracatına Geçici Durdurma

Adana ve Mersin’de Limon İhracatına Geçici Durdurma
11:25 - Nisan 8 2025 Salı

Türkiye’nin limon üretiminde öncü şehirleri Adana ve Mersin’deki üreticiler, yaklaşık 1,5 milyon ton rekolte ile önemli bir üretim gerçekleştirdi. Ancak, son dönemde yaşanan soğuk hava ve don olayları nedeniyle Ticaret Bakanlığı, limon ihracatını geçici bir süre durdurma kararı aldı.

“Stok sorunları ve ihracat kısıtlamaları” başlıklı bir açıklama yapan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, depolanan limon miktarının, tüccar ve çiftçiler tarafından tarım müdürlüklerine eksik olarak bildirildiğini vurguladı. Bu durumun, bakanlığın ihracat kısıtlaması kararında etkili olduğunu belirtti.

Doğan, geçmiş sezonlarda depolanan limon miktarının az olması nedeniyle fiyatların yükseldiğini, bu yıl ise üreticilerin bu durumu telafi etmeye çalıştığını ifade etti. Ancak, fazla depolama yapılmasına rağmen eksik beyanlar yüzünden ihracatın kısıtlandığını dile getirdi.

Depolardaki limonların çürüme riskine de değinen Doğan, “Eğer bu yasak devam ederse, hasat dönemine kadar depolardaki limonlar bozulabilir. Bu durum, hem çiftçi hem de tüccar için ciddi kayıplara yol açabilir,” dedi ve ekledi: “Bu kararın alınması sürecinde ziraat odası başkanlarının da görüşlerinin alınması faydalı olurdu.”

Doğan, ayrıca bakanlığın bu kararın öncesinde daha fazla bilgilendirme yapması gerektiğini ve bu sayede piyasa şartlarının daha sağlıklı yönetilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi