Taşeron işçilere verilecek ücretler, işçinin yaptığı işe göre değişiklik göstermektedir. Maaşlar, en düşük net asgari ücret oranında verilirken, bunu aşan miktarlar, asgari ücret üzerinden yüzdeye vurularak ödenir. İşçiye, asgari ücret+ sigorta+ yemek+ asgari oranında %.. oranında maaş verilir. Verilecek maaşın en düşük oranı budur. Fazladan verilecek imkanlar, taşeron işçinin birlikçe çalıştığı firmalara ve işçinin görevine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda işçinin eğitim durumu da bu konuda etkisini gösterir. Eğitim seviyesi arttıkça işçiye verilecek ücret de artar.
Konumlarına Göre Taşeron İşçiler Ne Kadar Maaş Alır?
İşe göre işçinin alacağı maaş, şu şekildedir:
Taşeron İşçilerin Maaşlarına Zam Oranı Nedir?
Taşeron işçilere 2020 yılında yapılan maaş zammı, asgari ücretle oranlanmaktadır. Taşeron işçi, asgari ücretin yüzdesi ile maaş aldığından, asgari ücrete gelen zam ona da gelmiş sayılır. Ancak 4D kapsamında çalışan taşeron işçilerin maaşları, il belediye meclisleri tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle değişiklikler yapılabilir.
Aslen, Yüksek Hakem Kurulu tarafından verilmekte olan kararda, toplu iş sözleşmesi kullanılması gerektiği belirtilmişti. Bu hükümlere göre taşeron işçilerin hakları gözetilmekte idi. Bu kapsamda işçilere 6 ayda bir, 4+4 şekilde zam yapılması kanısına varılmıştı. Ancak enflasyon farkı gibi nedenlerle bu görüşten vazgeçildi.
Taşeron İşçilere Aylık Ücret Üzerinden Verilecek Ödemeler Nelerdir?
Taşeron işçilere verilmekte olan ek ödemeler, çocuk bakım yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı gibi yardımlardır. Ödemeler her ay yapılmaktadır. Çocuk yardımları 3 çocuğa kadar yapılır. Her çocuk için ayda 25 TL verilir. Yemek yardımı, işçinin fiili olarak çalıştığı günler için verilmektedir. Günlük 5 TL’dir. Yakacak yardımı, işçinin maaşına aylık 30 TL fazla olarak yansır. Bu ek ücretler, bahsedilen giderlerinin olduğunu beyan eden her taşeron işçiye verilmektedir. Bu sayede asgari ücretin üzerine çıkan maaşlar planlanmaktadır.
Taşeron İşçilere Verilecek Sorumluluk Primi Nedir?
Taşeron işçilere verilen sorumluluk primi, işçinin yaptığı iş ile bağlantılı olarak ödenmektedir. Direksiyon, silah ya da risk primi ödemeler, bahsedilen sorumluluk primlerinden alınır. Yılda bir defa yapılan bu ödemeler, 4D alanında çalışan işçileri kapsamaktadır. Bayram ikramiyesi, evlenme yardımı, doğum yardımı, hastalık yardımı, tabi afet yardımı, ölüm yardımı gibi yardımlar verilmektedir. Bu yardımlar, yılda en fazla 1 defa talep edilir. Mevzuata uygun ödeme işlemleri yapılarak kayda geçilir.
Taşeron İşçilerin Kadroya Alınmasında Maaşlar
Taşeron işçi kadroya alındığında maaş durumu, asgari oranın %4 fazlası ile başlamaktadır. İşçi taşeron olarak çalıştığında, maaşı kesin değildir ve asgari ücret üzerinden belirlenir. Ancak kadroya alınan taşeron işçinin maaşı, asgari ücretin %4 üzerinde kesinlik kazanır. Yaptığı işe ve özelliklerine göre bu miktar kısa sürede artar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan yeni bir kararname ile Türkiye'nin demografik yapısını ve nüfus…
Diyarbakır'da yaşanan trajik olayda, 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümü ile ilgili devam eden dava sürecinde…
Sivas'ın Suşehri ilçesinde meydana gelen şüpheli ölüm olayında, 3 çocuk annesi kadının eşi tutuklandı.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların acı yansımalarından biri daha Ukrayna'nın Kryvyi Rih şehrinde…
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Cami Nebi Mahallesi'nde meydana gelen olayda, zihinsel engelli bir kişi hasta…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 22…