Ölüm aylığı kapsamında babadan kızına kalan ödenek tutarı, babanın maaşına ve ölüm aylığına ortak olan kişilerin sayısına göre değişmektedir. SGK kapsamında sigortalı olan kişilerin, emeklilikten önce ya da emeklilikten sonra hayatını kaybetmesi durumunda, geride kalan birinci derece yakınlara ölüm aylığı bağlanacaktır. Ölen babadan maaş kaldığında, kız ve erkek çocuklarına yetim aylığı adı altında ödeme yapılır. Yetim aylığının dağılımı, kardeşlerin sayısına göre değişmektedir. Erkek çocukları belirli süreliğine yetim aylığı kullanabilirken, kız çocukları için hayat boyu yetim aylığı kullanma imkânı bulunmaktadır.
Yetim maaşının tutarı, alınan emekli maaşına göre değişmektedir. En düşük yetim maaşı, asgari değerdeki emekli maaşı üzerinden hesaplanır. 2020 yılında yapılan TÜRE değerine göre, %6,5 değerinde zam yapılmıştır. Zam sonrasında alınacak en düşük dul maaşı ve yetim maaşının tutarı değişmiştir.
Yukarıdaki değerler, ölüm aylığının limiti arttıkça yükselmektedir. Ölüm aylığı değeri arttıkça, verilen maaşın tutarı da yükselecektir.
Yetim aylığı ödemeleri, sigortalının nüfusunda kayıtlı olan kız ve erkek çocuklar için hazırlanmıştır. Yetim aylığı kullanımları, erkek çocuklarının belirli bir yaşa gelene kadar devam ederken, kızların ömür boyu faydalanacağı şekilde tasarlanmıştır. Babası vefat eden bir kız, annesi ve kardeşleriyle birlikte yetim aylığına ortak olmaktadır. Kızların erkek çocuklarından farkı, yetim aylığını ömür boyu kullanma haklarının bulunmasıdır. Yetim aylığı altında alınan aylıklar, daha sonra geri ödenmeyecektir. Kız çocukları evlenip boşandıktan sonra, gerekli şartlara uymaları karşılığında yetim aylıklarından faydalanabilirler.
Yetim Aylığı Kullanım Şartları Nelerdir, Hangi Durumlarda Yetim Aylığı Kesintiye Uğrar?
Yetim aylığından faydalanma şartları ve yetim aylığının kesilmesine sebep olan durumlar şunlardır:
Yetim aylığı limit dağılımında, sigortalının resmi nikahlı eşi de yer almaktadır. Yetim aylığının limitleri şu şekilde dağılmaktadır:
Yetim aylığı ve dul aylığı limitlerinin toplamı, ölüm aylığının %90’ını aşmayacak şekilde planlanmaktadır.
Yetim Aylığı Başvurusu ve Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yetim maaşı başvuru işlemleri için e-devlet sistemi kullanılır. https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi bağlantı adresi üzerinden, e-devlet başvuru sayfasına erişilir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sistem girişi yapıldıktan sonra, yetim aylığı başvuru formu açılacaktır. Başvuru formunda talep edilen bilgiler doğrulanarak, başvuru işlemi tamamlanabilir. İsteğe göre, yetim aylığı başvurusu için SGK müdürlüğüne gidilebilir ve fiili başvuru yapılabilir. Her kardeşin, kendi adına başvuru yapması gerekmektedir. E-devlet sisteminden, aylık başvurusunda dair sorgulama başlatılacaktır.
Diyarbakır'da yaşanan trajik olayda, 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümü ile ilgili devam eden dava sürecinde…
Sivas'ın Suşehri ilçesinde meydana gelen şüpheli ölüm olayında, 3 çocuk annesi kadının eşi tutuklandı.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların acı yansımalarından biri daha Ukrayna'nın Kryvyi Rih şehrinde…
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Cami Nebi Mahallesi'nde meydana gelen olayda, zihinsel engelli bir kişi hasta…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 22…
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen asansörlere zarar verilmesi, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.…