2020 Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Ne Kadar?
Ölüm aylığı kapsamında babadan kızına kalan ödenek tutarı, babanın maaşına ve ölüm aylığına ortak olan kişilerin sayısına göre değişmektedir. SGK kapsamında sigortalı olan kişilerin, emeklilikten önce ya da emeklilikten sonra hayatını kaybetmesi durumunda, geride kalan birinci derece yakınlara ölüm aylığı bağlanacaktır. Ölen babadan maaş kaldığında, kız ve erkek çocuklarına yetim aylığı adı altında ödeme yapılır. Yetim aylığının dağılımı, kardeşlerin sayısına göre değişmektedir. Erkek çocukları belirli süreliğine yetim aylığı kullanabilirken, kız çocukları için hayat boyu yetim aylığı kullanma imkânı bulunmaktadır.
Dul ve Yetim Aylıklarının Limitler Ne Kadardır?
Yetim maaşının tutarı, alınan emekli maaşına göre değişmektedir. En düşük yetim maaşı, asgari değerdeki emekli maaşı üzerinden hesaplanır. 2020 yılında yapılan TÜRE değerine göre, %6,5 değerinde zam yapılmıştır. Zam sonrasında alınacak en düşük dul maaşı ve yetim maaşının tutarı değişmiştir.
- En düşük dul maaşı tutarı 587 TL
- En düşük yetim aylığı tutarı 293 TL
Yukarıdaki değerler, ölüm aylığının limiti arttıkça yükselmektedir. Ölüm aylığı değeri arttıkça, verilen maaşın tutarı da yükselecektir.
Kız Çocuklarına Verilen Yetim Aylığının Özellikleri Nelerdir?
Yetim aylığı ödemeleri, sigortalının nüfusunda kayıtlı olan kız ve erkek çocuklar için hazırlanmıştır. Yetim aylığı kullanımları, erkek çocuklarının belirli bir yaşa gelene kadar devam ederken, kızların ömür boyu faydalanacağı şekilde tasarlanmıştır. Babası vefat eden bir kız, annesi ve kardeşleriyle birlikte yetim aylığına ortak olmaktadır. Kızların erkek çocuklarından farkı, yetim aylığını ömür boyu kullanma haklarının bulunmasıdır. Yetim aylığı altında alınan aylıklar, daha sonra geri ödenmeyecektir. Kız çocukları evlenip boşandıktan sonra, gerekli şartlara uymaları karşılığında yetim aylıklarından faydalanabilirler.
Yetim Aylığı Kullanım Şartları Nelerdir, Hangi Durumlarda Yetim Aylığı Kesintiye Uğrar?
Yetim aylığından faydalanma şartları ve yetim aylığının kesilmesine sebep olan durumlar şunlardır:
- Yetim aylığı kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
- Vefat eden sigortalının, en az 5 yıldır sigorta kaydı bulunması ve sigortalılık süresinde, en az 900 günlük prim ödemesi yapması zorunludur.
- Dul ve yetim aylığı alacak kişilerin, nafaka kullanma hakkı bulunmamalıdır.
- Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından verilen yardımlardan faydalanmamak gerekir.
- Kız çocuklarının yetim aylığından faydalanmaları için herhangi bir yaş sınırlaması getirilmemiştir. Erkek çocuklarının yetim aylığı almaları için, 25 yaşından küçük olmaları gerekir.
- Kızlar evlendikleri zaman, yetim aylığı kullanım hakları sona ermektedir. Eşini kaybeden ya da eşinden boşanan kızlar, tekrardan yetim aylığı kullanımına devam edecektir.
Yetim Aylığının Limitleri Nasıl Hesaplanır?
Yetim aylığı limit dağılımında, sigortalının resmi nikahlı eşi de yer almaktadır. Yetim aylığının limitleri şu şekilde dağılmaktadır:
- Sigortalının resmi nikahlı eşine, çocuğu olması durumunda %50 oranında maaş bağlanır. Çocuğu bulunmayan eşler, %75 değerinde aylık alacaktır.
- Çocukların her birine %25 oranında aylık verilmektedir.
- Çocuk sayısı azaldığında, alınacak yetim aylığının tutarı artmaktadır.
Yetim aylığı ve dul aylığı limitlerinin toplamı, ölüm aylığının %90’ını aşmayacak şekilde planlanmaktadır.
Yetim Aylığı Başvurusu ve Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yetim maaşı başvuru işlemleri için e-devlet sistemi kullanılır. https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-olum-yardimi-ve-dul-yetim-ayligi-talebi bağlantı adresi üzerinden, e-devlet başvuru sayfasına erişilir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sistem girişi yapıldıktan sonra, yetim aylığı başvuru formu açılacaktır. Başvuru formunda talep edilen bilgiler doğrulanarak, başvuru işlemi tamamlanabilir. İsteğe göre, yetim aylığı başvurusu için SGK müdürlüğüne gidilebilir ve fiili başvuru yapılabilir. Her kardeşin, kendi adına başvuru yapması gerekmektedir. E-devlet sisteminden, aylık başvurusunda dair sorgulama başlatılacaktır.