2020 KYK Bursu Ne Kadar?
2020 KYK bursu Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklandı. 2020 yılında KYK bursunda 50 TL’lik bir artış yürürlüğe girdi. KYK bursu son karardan önce üniversite öğrencileri için 500 TL idi. 50 TL’lik artık ile beraber KYK bursu 550 TL oldu. 2020 Ocak ayında alınan kararla beraber yüksek lisans öğrencileri bin 100 TL olarak belirtildi. Doktora yapan üniversite öğrencisinin KYK bursu ise bin 650 TL olarak açıklandı.
KYK Bursu Nasıl Alınır?
Devlet bursu (KYK) lise ve üniversite öğrencileri için devlet tarafından belirli şartlar doğrultusunda 2 farklı yol ile verilir. Bu yollardan bir tanesi kredi şeklindedir. Bir diğeri ise hibe (bağış) kredi şeklindedir. Bu yollardan kredi şeklinde olan KYK bursu, öğrenciye verildikten sonra geri alınmak üzere uygulanmaktadır. Hibe Kredi ise öğrenciye bağış ya da yardım şeklinde verilir ve geri ödeme istenmez. KYK kredilerinin birinden yararlanmak isteyen öğrencinin gerekli şartları ve hükümleri yerine getirmesi gerekmektedir.
KYK Öğrenim Kredisi Nedir?
KYK burs kredisi, devletin öğrenciye öğretim süresi boyunca, sosyal, kültürel gelişimlerine destekte bulunmak, öğrencilik boyunca maddi darlık içine düşmelerine engel olmak için verdiği paradır. KYK öğrenim kredisi öğrenim süresi boyunca verilen paranın, Türkiye İstatistik Kurumu Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki güncel artış miktarının baz alınmasıyla öğrencinin öğretim hayatından sonra ödemesi gereken bir burstur. KYK burs kredisinden faydalanabilecek öğrenciler şu şekildedir:
- Ön lisans öğrencileri,
- Lisans öğrencileri,
- İki yıllık okuldan mezun olarak, 4 yıllık öğrenim kurumuna dikey geçiş sınavı ile kaydolan öğrenciler (İntibak sınıfı dâhil değildir),
- Yüksek lisans öğrencileri.
KYK Öğrenim Kredisinden Yararlanma Şartları Nelerdir?
KYK Öğrenim kredisinden yararlanmak isteyen öğrencinin kurumlardan herhangi bir burs ya da öğrenim kredisini aynı anda alamazlar. Öğrencinin KYK öğrenim kredisinden yararlanabilmesi için öncelikle, KYK bursu almaması gerekir. Herhangi bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş ya da yüksek lisans veya doktora yapma hakkını kullanmadıysa KYK öğrenim kredisinden faydalanamazlar. Ayrıca okuduğu kurumda ek süre öğrenim gören öğrenciler de KYK öğrenim kredisinden faydalanamamaktadır. Sağlık ile ilgili bir sorunu olmamasına rağmen, öğrencinin ön lisans mezuniyetine ara vermesi ve intibak programına başlaması durumunda da öğrencilere KYK öğrenim kredisi verilmez. Ayrıca kredi istediği tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir yıldan fazla başarısızlığı bulunan ya da ara veren öğrencilerde KYK öğrenim kredisinden faydalanamamaktadır. Öğrenci başvurusundan önce herhangi bir kredi ya da burstan faydalanmış ise tekrar bu krediden faydalanması mümkün değildir. Yabancı uyruklu öğrenciler de bu krediden faydalanamaz. Bağlı olduğu kurumun yurdundan süresiz çıkarılma cezası alan öğrenciler de yabancı uyruklu öğrencilerde olduğu gibi burstan faydalanma hakkını kaybederler. Öğrenimini uzaktan ya da açıktan devam ettiren öğrenciler de KYK öğrenim kredisi alamaz. Ayrıca kredi almaya yeterli bulunmayan öğrencilere de KYK öğrenim kredisi verilmez.
KYK Öğrenim Bursundan Yararlanma Şartları Nelerdir?
KYK öğrenim bursundan yararlanmak isteyen öğrencinin başka bir kredi ya da burs almaması gerekmektedir. Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumunda kayıt yaptırdığı tarihten itibaren bir öğretim yılı ya da daha fazla kaybı olan öğrenciler de bu burstan faydalanamamaktadır. Ayrıca KYK öğrenim bursundan yabancı uyruklu öğrenciler de faydalanamaz. Polis akademisinde ya da askeri okulda öğrenim gören öğrencilere de KYK öğrenim bursu verilmemektedir. Normal öğrenim süresinden hariç ek öğrenim gören öğrenciler de KYK öğrenim bursu alamamaktadır. Yüksek lisansın hazırlık sınıfı aşamasında öğrenim gören öğrenciler de burstan faydalanamayan kişiler arasındadır. Açık öğretim ya da uzaktan öğretim öğrencileri de KYK öğrenim bursundan yararlanamaz. Ayrıca gerçeği yansıtmayarak, aykırı ve yalan bilgiler veren öğrenciler de KYK öğrenim bursu haklarını kaybetmektedir.
KYK Başvuruları Nasıl Yapılır?
KYK başvuruları KYK web adresinden alınır ve bu adresten kabul edilir. KYK bursu ya da öğrenim kredisine başvuruda bulunacak öğrencinin öncelik belgesi göstermesi yeterlidir. Öncelik belgesi, şehit ya da gazi çocuğu olanlara, sağlık kurulundan aldığı raporla %40 ve üzeri engeli olanlara, lise ve yaşının getirdiği öğrenimlerini yurtta geçirenlere ve diğer özel durumlara sahip kişilere verilen bir belgedir. Tüm bilgiler kurum tarafından incelenir ve şartlara göre kabul edilir ya da edilmez.