2020 Kira Vergisi Ne Kadar?
Gelir vergisi kapsamında değerlendirilen kira vergisi, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından toplanmaktadır. Bakanlık tarafından yayınlanan tarihler arasında, kira vergisi ödemelerinin tamamlanması gerekmektedir. 2020 yılı kira gelir vergisinin tutarı, ev sahiplerinin yıllık elde ettiklerinin kira gelirinin %15’i değerindedir. Kira vergilerinin tutarı, elde edilen yıllık kira kazancına göre değişiklik gösterir. Her konut ya da gayrimenkul sahibinden aynı tutarda kira geliri talep edilmezken, asgari tutarın altında kira geliri elde eden kişiler adına vergilendirme yapılmayacaktır. 2020 yılı için belirlenen kira vergisi hakkında merak edilenler, yazı içerisinde detaylı şekilde ele alınmıştır.
Kira Vergisi Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Kira vergisinin hesaplamasında, kişilerin elde ettikleri kira gelirinin tutarı dikkate alınmaktadır. Yıllık geliri 5.400 TL’den daha düşük olan kişiler, kira vergisinden muaf tutulmaktadır. Diğer kişilerin yıllık gelirlerinden de 5400 TL’lik bölüm çıkarılmakta ve kalan tutarın %15’lik bölümü vergi olarak nitelendirilmektedir.
Götürü Gider Yöntemi Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Kira vergisi indirimleri kapsamında, götürü gider yöntemi sıkça kullanılmaktadır. Götürü gider yöntemiyle, konut ve kiradaki gayrimenkullere yapılan harcamalar için indirim talep edilmektedir. Gider indirimi kapsamında değerlendirilen götürü gider yöntemiyle, yıllık kira gelirinin %15’i kadar gider harcaması yapılmaktadır. Tamirat, tadilat ve benzeri masrafların tutarı, yıllık kira gelirinin %15’inden daha fazla olmamalıdır. Kira geliri için istisna bedeli indirildikten sonra, geriye kalan toplam tutar üzerinden %15 değerinde götürü gider indirimi yapılacaktır. Götürü gider yönetiminde, harcama tutarına göre vergi indiriminden faydalanılmaktadır.
Gerçek Gider Yöntemi Nedir, Avantajlı Mıdır?
Gerçek gider uygulaması, yıllık kira gelir vergisinin üzerinden indirim elde edilmesini sağlamaktadır. Gerçek gider yöntemiyle gelir vergisi indirimi hesaplanması, götürü gider yönteminin hesaplanmasından daha zordur. Gerçek gider yöntemiyle gider indirimi hesaplaması için aşağıdaki maddelere dikkat edilmektedir:
- Elektrik, su ve doğalgaz harcamaları
- Konuta ya da gayrimenkule ait sigorta primleri ve masrafları
- Konut ya da gayrimenkul adına verilmiş harç ve vergiler
- Gayrimenkul ve konutların bakımları için yapılan masraflar
- Amortisman masrafları
Tüm giderler hesaplandıktan sonra, toplam masraflar ödenmesi gereken kira gelirinden düşürülmektedir. Örnekle açıklamak gerekirse, 18 bin TL değerinde yıllık konut kira geliri elde eden mülk sahibi, konut için 600 TL değerinde deprem sigortası, 500 TL değerinde bakım gideri masrafı ve 450 TL değerinde elektrik masrafı yaptığı düşünülsün. Tüm kira gelirinden 5600 TL’lik vergi muafiyet bedeli ve yapılan harcama bedelleri düşürüldüğünde, kalan değer üzerinden vergilendirme yapılacaktır.
- 5400 + 600 + 500 + 450 = 6.950 TL
- Kira vergisine tabi tutulan kısım 11.050 TL
- %15 değerindeki kira vergisi tutarı 11.050 x %15 = 1.657 TL olarak hesaplanmıştır.
Kira Vergisi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kira gelir vergisi sorgulaması için e-devlet sistemi üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine giriş yapılmalıdır. https://www.turkiye.gov.tr/gelir-idaresi-baskanligi bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet sistemine giriş yapılabilir. “Giriş Yap” butonuna tıklandıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılmalı ve giriş yapılmalıdır. Sayfa açıldıktan sonra, sorgulama sayfasına girilerek mevcut kira vergi borcu öğrenilebilir.
Kira Vergisi Ödemeleri Nereden Nasıl Yapılır?
Kira vergisi tutarının ödenmesi için www.gib.gov.tr adresi kullanılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi açıldıktan sonra, ana sayfada yer alan “E-İşlemler” bölümünden “İnteraktif Vergi Dairesi” seçeneği tercih edilmelidir. Ana sayfadaki “Hızlı Ödeme” bölümünden, kredi kartı ya da banka kartı kullanılarak kira vergisi ödemeleri tamamlanabilir. Ekranın sol panelinde yer alan giriş ekranından kimlik numarasıyla sistem girişi yapılmaktadır.