2020 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
2020 senesi işsizlik maaşı kişilerin çalışırken aldıkları maaşa göre şekillenir. Alınan brüt maaşın %40 kadar olan bu maaşın maksimum değeri ise asgari ücretin %80’idir. Bu bağlamda hesaplandığı vakit asgari ücretle çalışan bir kişinin brüt işsizlik maaşı yaklaşık 1177 TL’dir. Bu maaştan kesilen damga vergisi sonucunda kişinin eline geçen para 1168 TL olacaktır. Aylık kazancı 3500 TL olan bir kişinin eline geçen net ücret ise 1389 liradır. Kişinin çalışırken aldığı maaş miktarı belli bir aşamayı geçtiği vakit işsizlik aylığı belli bir meblağda sabitlenir. Bu meblağ asgari ücretin %80’ine tekabül eden 2354 TL 40 kuruştur. Bunun üzerinde bir işsizlik aylığı mevcut değildir.
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
İşsizlik maaşı alabilecek kişilerin ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışanın işinden bir kusur işlemesi sebebiyle ayrılmamış olması
- İstifa etmemiş olmak
- İşten ayrılmadan önceki 120 gün sigortalı olarak çalışmış olmak
- İşten ayrılmadan evvelki 3 yıllık zaman diliminde 600 günlük sigorta primi yatırmış olmak
- İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvuruda bulunmak
- Yeniden çalışabilecek kadar sağlıklı olmak
- İŞKUR’un sağladığı iş imkanlarını değerlendirmeye ve çeşitli meslek edindirme kurslarına katılmaya gönüllü olmak
Bu şartları sağlayan kişileri işsizlik aylığı için başvuruda bulunabilirler. Başvuru hem İŞKUR şubelerinden hem de İŞKUR’un internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Kuralları Nelerdir?
İşsizlik maaşı alırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
- 600 gün sigorta primi ödeyenlere 180 günlük, 900 gün sigorta primi ödeyenlere 240 günlük, 1080 gün sigorta primi ödemiş olanlara ise 300 günlük işsizlik maaşı verilir.
- İŞKUR’un sunduğu iş imkanlarını geçerli bir sebep olmaksızın reddedenlerin maaşları kesilir.
- Yine İŞKUR’un sunduğu meslek edindirme kursuna katılmayanların maaşları kesilir ancak kursa devam edilmesi durumunda ödeme devam eder.
- Kayıt dışı olarak çalışan kişilere yapılan ödemeler durdurulur.
- Emeklilik süreci başlayanlar işsizlik maaşı alamaz.
- İkamet adresi değişenler, yaşlı aylığı almaya başlayanlar, çalışamaz duruma geçenler, vatani görev için orduya teslim olanlar, yurtdışına çıkanlar, yeni bir işe başlayanlar yada eski işine geri dönenler yeni durumlarını İŞKUR’a bildirmekle mükelleftir.
İşsizlik Maaşı Alan Kişilerin Hakları Nelerdir?
İşsizlik ödeneği alan kişilere sunulan hizmetler şu şekildedir:
- Genel sağlık sigortası primleri
- İstihdam sağlama
- Meslek edindirme ve geliştirme kursları
İŞKUR’a bağlı olan ve işsiz kalmış bir kişinin sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenir. Bu süreç kapsamında kurum kendisine başvurmuş olan kişileri yeni bir işe sokmak için çeşitli bağlantılarını kullanır. Kişilerin ikamet ettikleri muhite yakın yerlerden birinde iş bulabilir. Bulunan bu iş kişinin kariyerinde kat ettiği aşama ile doğru orantılı bir pozisyon olacaktır. Kişilerin bu işi kabul etmeleri aksi takdirde makul bir gerekçe göstermeleri beklenir. Gerekçe göstermeyen kişilerin işsizlik ödeneği kesilir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Ödenir?
İşsizlik maaşı ödeme işlemleri PTTBank üzerinden yapılır. İşsizlik maaşı için başvuruda bulunan kişilerin başvurusu o ay sonuna dek sonuçlanır. Ödeme günü her ayın beşinci günüdür ve tüm ödemeler maaş bağlanmış kişiye yapılır. Herhangi bir PTTBank şubesine gidip sıra alarak maaşı çekmek mümkündür. Bu işlem için kişilerden kimlik ibraz etmesi beklenir. Aksi takdirde ödeme yapılmaz. Aile bireylerinin, akrabaların, arkadaşların yada çeşitli tanıdıkların bir başkası adına işsizlik ödeneği çekmesi mümkün değildir. Bu işlem yalnızca maaş bağlanan kişi tarafından gerçekleştirilebilir. PTTBank bu uygulama için herhangi bir kart üretmemiştir. Tüm işlemler veznedarlar tarafından halledilir. Brüt bir biçimde hesaplanan maaşın miktarı değişmez. Sadece damga vergisi alınır ve bu da gayet cüzi bir miktara tekabül eder.