GSS yıllık prim tutarı 1059 TL olarak hesaplanmıştır. SGK kaydı olmayanların sağlık hizmetinden faydalanması için geliştirilen Genel Sağlık Sigortası için aylık 88 TL prim ödemesi yapılmaktadır. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü tarafından desteklenen Genel Sağlık Sigortası, bir süredir Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında değerlendirilmektedir. Fakirlik belgesi bulunan ya da 65 yaş maaşı alan kişiler hariç, geriye kalan herkesin Genel Sağlık Sigortası primlerini kendileri ödemeleri gerekecektir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki her bireyin, SGK ya da GSS kapsamında sağlık sigortasına sahip olması zorunlu tutulmuştur.
Genel Sağlık Sigortasının Özellikleri Nelerdir?
SGK Genel Sağlık Sigortası, düzenli bir işi ve sigortası olmayan, aylık geliri de düşük olan kişiler adına hazırlanmıştır. 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmak şartıyla, gelir testi şartlarına uyum sağlayan her vatandaşın, GSS haklarından faydalanma imkânı bulunmaktadır. Kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası, gerekli görüldüğünde devlet tarafından karşılanmaktadır. Sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması için muhtaçlık aylığının bulunması yeterlidir. GSS hakkı olan kişiler, SGK’lılar gibi ücretsiz sağlık ve ilaç hizmetinden faydalanacaktır.
Genel Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanabilir?
GSS kapsamındaki kişilerin özellikleri, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
Genel sağlık sigortasından faydalanacak kişilerin, aylık geliri düşük olmalı ve gelir testi yaptırılmalıdır. Gelir testi sonucunda, hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin, brüt asgari ücretin 3/1’inden düşük olması şart koşulmuştur. Maddi durumu yerinde olan kişiler, GSS primlerini kendileri ödemek zorundadır.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?
GSS başvurusu yapmak için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası başvuru için yapılması gereken işlemler, aşağıda adım adım ele alınmıştır:
Gelir testi başvuru sonuçlarının sorgulaması için de e-devlet sisteminden işlem yapılacaktır.
Genel Sağlık Sigortası Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?
GSS borç sorgulama işlemleri de diğer işlemler gibi e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden, e-devlet resmi internet sitesine erişim sağlanmalıdır. E-devlet sisteminde yer alan “Giriş Yap” bölümü üzerinden, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme erişilmelidir. Sistem girişi yapıldıktan sonra, ana sayfadaki “E-Hizmetler” seçeneğine tıklanmalı ve “Kurumlar” bölümüne gidilmelidir. Kurumlar sayfasından “SGK işlemleri” bölümü tercih edilmeli ve “Genel Sağlık Sigortası” seçeneğine tıklanmalıdır. Mevcut prim borçları ve genel sağlık sigortasının devamlılığı için gerekli görülen durumlar, e-devlet borç sorgulaması ekranında görüntülenecektir.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde meydana gelen olayda, bir iş yerinin önünde park edilmiş olan Tofaş Şahin…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan yeni bir kararname ile Türkiye'nin demografik yapısını ve nüfus…
Diyarbakır'da yaşanan trajik olayda, 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümü ile ilgili devam eden dava sürecinde…
Sivas'ın Suşehri ilçesinde meydana gelen şüpheli ölüm olayında, 3 çocuk annesi kadının eşi tutuklandı.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların acı yansımalarından biri daha Ukrayna'nın Kryvyi Rih şehrinde…
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Cami Nebi Mahallesi'nde meydana gelen olayda, zihinsel engelli bir kişi hasta…