Doğum yardımı ödemelerinin en düşük limiti 300 TL olarak hesaplanmıştır. Çocuk sayısı arttıkça, doğum yardımı ödemelerinin limitleri de artmaktadır. Doğum yardımı ödenekleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanır. Bakanlık desteğiyle hazırlanan doğum yardımı parası, sadece anneler adına yatırılmaktadır. Doğum yardımı hakkında merak edilen bilgiler, yazı içerisinde tüm detaylarıyla ele alınmıştır.
Doğum Yardımının Limitleri Nasıl Hesaplanır?
Doğum yardımının tutarı hesaplanırken, 5 yaşından küçük olan çocuk sayısı dikkate alınmaktadır. 5 yaşından büyük olan çocuklar, doğum yardımı kategorisinde sayılmaz ve bu çocuklar için ek yardım ödemesi yapılmaz. Tüm çocukların 5 yaşından küçük olduğu düşünülerek, doğum yardımı parasının limitleri hesaplanmıştır:
3 çocuk ve üzeri her doğum için çocuk başına 600 TL doğum yardımı parası verilecektir. 5 yaşından büyük çocuklar doğum yardımına dahil edilmediğinden, 5 yaşından küçük çocuklar ilk çocuk niteliğinde görülür ve hesaplama yapılır.
Doğum yardımı ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadınlar adına, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından hazırlanmıştır. Doğum yardımı parasından, çalışan ve çalışmayan tüm kadınlar faydalanabilir. Kadınların doğum sonrasında alacağı doğum yardımı ödemesi, doğum parasıyla karıştırılmamalıdır. Doğum parası, sadece SGK kapsamında çalışan kadınlar adına hazırlanmıştır. SGK’lı kadınların doğum iznine çıktıkları süre için SGK tarafından doğum parası ödemesi yapılmakta ve bu ödemeler, maaş olarak nitelendirilmektedir. Doğum yardımı parasının geri ödenmesine gerek yoktur.
Doğum Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?
Doğum yardımı başvuru koşulları, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:
Doğum yardımı için annelerin maddi durumu ve çalışıp çalışmamaları dikkate alınmamaktadır.
Doğum yardımı başvuru işlemleri, e-devlet sisteminden ya da Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden gerçekleştirilebilir. Yardım başvurusu için gerekli evrakların biz zarfa koyulup kuruma postalanmasıyla, yardım başvurusu dikkate alınacaktır. www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden, T.C. kimlik numarasıyla sisteme giriş yapıldıktan sonra, arma bölümüne “Doğum Yardımı” yazılması yeterli olacaktır. Açılan sayfa üzerinden başvuru formu doldurularak, doğum yardımı talebi oluşturulur.
Doğum Yardımı Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?
Doğum yardımı sorgulaması yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-politikalar-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama bağlantı adresi kullanılmalıdır. Sistem girişi için e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarasının kullanılması yeterlidir. Giriş yapıldıktan sonra, doğum yardımı başvurusunun son durumu hakkında sorgulama yapılabilir. Doğum yardımı sorgulama sayfasında, ödeme tarihi ve ödenecek tutar hakkında detaylı bilgiye yer verilecektir. PTT üzerinden ödenen doğum yardımı parası, sadece anneler tarafından çekilebilir.
Diyarbakır'da yaşanan trajik olayda, 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümü ile ilgili devam eden dava sürecinde…
Sivas'ın Suşehri ilçesinde meydana gelen şüpheli ölüm olayında, 3 çocuk annesi kadının eşi tutuklandı.
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların acı yansımalarından biri daha Ukrayna'nın Kryvyi Rih şehrinde…
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Cami Nebi Mahallesi'nde meydana gelen olayda, zihinsel engelli bir kişi hasta…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 22…
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen asansörlere zarar verilmesi, güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.…