2020 Doğum İzni Ne Kadar?
2020 yılı için doğum izni Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Anne adaylarına bu zorlu süreçte yardımcı olmayı amaçlayan doğum izni sayesinde doğum yapacak anne kaygı duymadan bu süreci geçirmesi sağlanmaktadır. Doğum izni, doğum yapacak anneler için yasal bir haktır.
Doğum İzni Nedir?
Doğum izni, çalışan anne adaylarının alabilecekleri yasal bir izindir. Doğum izni alacak anne adayı işten çıkarılamaz. Doğum izni 2020 yılı için doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere iki ye bölünmüştür. Anne adayları doğumlarından önce 8 ve doğumlarından sonra 8 hafta doğum izni almaları sağlanmaktadır. Doğum izni içerisinde belirtilen sürenin erken gerçekleşmesi durumunda kalan izin haklarını doğumdan sonra kullanabilir. Örneğin 1 hafta erken doğum yapan bir anne adayı doğum yaptıktan sonra 9 hafta doğum izni yapabilmektedir. Doğum izni süresince kişi çalışmak ile yükümlü değildir. Doğum izninin dışında ek olarak SSK’ya bağlı çalışanlar 12 ay kamu personelleri ise 24 aya kadar ücretsiz izin alabilmektedir.
Doğum İzni Süresince Ödeme Yapılır Mı?
Doğum izni süresince ödeme SSK tarafından anneye ödenmektedir. Bu süreç içerisinde anne adayını hiçbir maddi ve manevi kaygı gütmemesi için verilen doğum izni neticesinde SSK iş görmemezlik adı altında anne adayına ödeme yapmaktadır. Bu süre içerisinde çalışamayan kişiye iş yeri ücret ödemek zorunda değildir. İş yeri sahibinin ücret ödemesi SSK’nın yapacağı ödemeyi ilgilendirmemektedir. İş yeri sahibi dilerse doğum yapacak anneye maddi yardımda bulunabilir. Doğum izni için SSK anne adayına 16 haftalık süre için toplam 6.367 TL’ye kadar ödeme yapmaktadır. Bu ödeme sayesinde anne adayı geçimini sağlaması beklenmektedir. Doğum izni dışında anne adayına SSK analık parası ödemesi de yapmaktadır.
Doğum İzni Nasıl Alınır
Doğum izni almak için doğum yapacak annenin bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Aile hekimine başvurarak doğumunun yaklaştığını ve doğum izni hakkından faydalanmak istediği belirterek rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor iş yerine iletilerek 16 haftalık yasal doğum izni süreci başlamış olur. Bu süreç içerisinde anne dilerse çalışabilir fakat çalışmaz ise de işten çıkarılamaz. Yasalar tarafından korunan çalışan kadının doğum izni hakkı ihlali halinde cezai işlem uygulanmaktadır.
Babalık İzni Nedir?
Babalık izni, SSK tarafından baba olacak çalışan erkekler için sağlanan izindir. Babalık izni sonucunda çalışan babalara mutlu zamanları için izin verilmektedir. Babalık izni 2020 yılı için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından beş gün ücretli izin verilmektedir. Babalık izni için önemli olan anne adayının doğum yapmış olması gerekmektedir. Sigortalı çalışan her erkek çalışan için babalık izni hakkı tanılmaktadır.
Babalık İzni Ne Kadar?
Babalık izni süresi, normal sigortalı çalışan kişiler için 5 gündür. Sözleşmeli çalışan kişiler için en az 2 gündür. Bu süreç içerisinde hafta sonları denk gelmesi halinde izin süresi olarak sayılmaktadır.
Birden Fazla Bebek Bekleyen Anne Adayları İçin Doğum İzni Ne Kadardır?
Birden fazla bebek bekleyen anne adayları için doğum izni normal doğum yapacak anne adaylarına göre daha fazla olabilir. Bu zorlu süreçte daha dikkatli olması ve çalışmaması gerektiği için normal 16 hafta olarak belirlenen doğum izni birden fazla bebek bekleyen anne adayları için 18 haftaya kadar uzatılmaktadır. Normalde 16 hafta olan doğum izni 8 hafta doğumdan önce ve 8 hafta doğumdan sonra olarak belirlenmiştir. Bu süreçte birden fazla bebek bekleyen anne adayları için 2 hafta doğum izni süresini uzatarak 10 hafta doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra kullanmalarına imkan sağlanmaktadır.