0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı
0-6 ay döneminde olan bir bebeğin gelişimi için en etkili besin anne sütüdür. Yeni doğan bir bebek doğduğu zaman çok fazla sıvı kaybetmiş olur. Ancak yaklaşık 10 güne kadar normal kilosuna kavuşmuş olur. Bebeğin gelişiminde ilk birkaç hafta çok önemlidir. Bebekler bu sürede büyümeye ve gelişmeye devam eder. 1 aylık bir bebeğin kilosu yaklaşık olarak 4-5 kilo civarında olmalıdır. 6 aylık bebekler genellikle doğum kilosunun iki katına kadar çıkmış olur. 6 aylık olan bir bebeğin gelişimi daha önceki yıllara göre daha hızlı gelişir. Bu nedenle bebeğin gıdasına dikkat etmek gerekir. Bebeğin doyması aynı zaman da gelişimini de etkiler. Bu konuda anneler doktorlardan gerekli desteği alabilir. Doktorun vermiş olduğu liste doğrultusunda beslenme programı uygulanabilir. 0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı? Konusunda daha detaylı bilgiye ulaşmanız da fayda var.
Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Anne sütü bebeğin beslenmesi ve gelişmesi için aynı zamanda bebeği hastalıklardan korumak için tek besindir. Doğum yaptığı sırada anne de hazır olarak bulunur. Anne sütü her açıdan çok önemlidir. Mutlaka 1-1,5 yaşına kadar bebekler emzirilmelidir. Anne sütü almayan bebekler de genellikle ek mamaya geçildiği için doymama hissi oluşabiliyor. Bu nedenle annelerin kendi gıdalarına dikkat etmeleri gerekir.
- Anne sütü bebekler de bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Isıtmaya gerek kalmadan direkt olarak tüketilir.
- Hijyen korkusu olmadan bebeğe verilebilir.
- Sindirimi ve mideden boşalması oldukça hızlıdır.
- İçerisinde bebeğin ihtiyacı olan tüm mineral ve vitaminler yer alır.
- Kolesterol seviyesini de düşürür ve kalp krizi gibi hastalıkları da engeller.
Anne sütü olmayan anneler doktor tavsiyesi üzerine ek gıdalara geçebilir. Ancak bu gibi durumlar da annenin beslenmesi her şeyden önemlidir. Yenilen yemekler ve tüketilen sıvı gıdalar bebeğe etki edeceği için mutlaka annelerin yemek yemesi gerekir. Bu konuda kendinize bir beslenme programı da çıkartabilirsiniz.
Emzirme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Anne sütü doğum şekline göre farklı zamanlar da gelebilir. Normal doğum yapıldıysa eğer doğumdan hemen sonra, sezaryen doğum da ise yaklaşık olarak 1-3 gün içerisinde gelmektedir. Uzun süreli bol miktar da süt üretebilmek için sık sık bebeği emzirmek gerekir. Bebek istediği sürece annenin sürekli olarak emzirmesi gerekebilir. Bebek yeni doğduğu zamanlar da çok sık acıkacağı için mutlaka anne sütü verilmelidir. Emzirme sıklığı yeni doğanlar da 8-12 kez olabilir. Ancak tek bir göğsü 15-20 dakika da bir vermek gerekir. Eğer bebek daha fazla emmek istiyorsa mutlak diğer göğse geçmek gerekir. Bazı zamanlar da doktor anne sütü yetmiyorsa eğer ek gıda verebilir. Mutlaka takviye yapmak gerekir. Eğer bebek doymazsa uyuma sorunu yaşanabilir.